Hägglund har sargats svårt av partiledarstriden

Göran Hägglund vann – på pappret.

I verkligheten är både han och utmanaren Mats Odell förlorare.

I nära fyra månader har Kristdemokraterna ­skakats av striden mellan Göran Hägglund och Mats Odell.

I går sattes, åtminstone tillfälligt, punkt. Utmanaren Odell förlorade partiledaromröstningen på det extra rikstinget i Västerås med siffrorna 88 mot 198. Inga röster var nerlagda.

Men även om Göran Hägglund vann har striden sargat honom svårt.

För det första har den ­utdragna maktkampen mellan honom och Odell blottlagt ett omfattande missnöje med Hägglund som partiledare.

Under pläderingarna i går framkom att hans ­ledarstil uppfattas som sluten. Han utmålades ­inte direkt som envåldshärskaren på Socialdepartementet, men något åt det hållet.

På den punkten lovade Hägglund också bot och bättring. Partidemokratin ska vitaliseras, lovade han utan att använda just de orden.

För det andra röstade nära en tredjedel av ombuden mot honom. De ­föredrog Mats Odell som partiledare.

– Annars är vi vid vägs ­ände, sade riksdagsledamoten Tuve Skånberg, som ville byta.

30 procent är visser­ligen en minoritet. Men så pass stor att den absolut inte kan negligeras. Vill Hägglund få förnyat förtroende vid nästa partiledaromröstning måste han lägga om stil, och höja opinionssiffrorna. Det är alldeles uppenbart.

För det tredje har maktkampen mellan Odell och Hägglund klargjort att inte ens Kristdemokraterna avstår från fulspel. Det mest kända exemplet är Hägglunds stabschef Henrik Ehrenberg som uppträdde under täcknamnet ”Ove Tove” på interna ­fora och i sociala medier. Där kritiserade han Hägglunds motståndare.

När Göran Hägglund fick veta det gjorde han först ingenting. Först ­sedan det blev allmänt känt skulle Ehrenberg omplaceras. Uppenbarligen räckte inte det för att tysta kritikerna. I veckan fick Ehrenberg sparken.

Hägglund talar gärna om vikten av en etisk kompass. Hans egen tycks ­vara, om inte ur funktion så i alla fall sämre fungerande.

Mats Odell, som gratulerade Hägglund till segern i partiledarvalet, förlorade i går platsen som KD:s ­andre vice ordförande. Uppdraget som gruppledare i riksdagen hänger löst. Däremot vill Göran Hägglund att Odell sitter kvar som ordförande i riksdagens näringsutskott.

Odell, som fyller 65 i vår, blev inte partiledare. Och han ser ut att förlora två av tre tunga partiuppdrag.

Så går det för en utmanare som misslyckas att dra det längsta strået.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM