Mejla

Oisín Cantwell

Våldtäktsstatistik ska in i ett sammanhang

KOLUMNISTER

Samtliga överfallsvåldtäkter de senaste fem åren i Oslo med kända gärningsmän har begåtts av invandrare, utropade norsk tv härom kvällen.

Denna vilseledande journalistik hade inte varit värd att uppmärksamma om det inte vore för att svenska rasister har julafton på nätet just nu.

Så låt oss reda ut begreppen.

Polisen presenterade i onsdags en rapport om våldtäkter och ”förändringar i sexualkulturen” i Oslo.

Jag ögnar igenom studien och hittar det gamla vanliga. Den genomsnittlige våldtäktsmannen är en norrman som super till och våldtar kvinnan han har ett förhållande med.

NRK, Norges SVT, toppade dock sin huvudsändning samma kväll så här:

Samtliga uppklarade överfallsvåldtäkter de senaste fem åren har begåtts av män som inte har sitt ursprung i västvärlden.

Att berätta detta är helt i sin ordning, även om det knappast är en nyhet att invandrare är överrepresenterade i brottstatistiken, inte minst när det gäller den här typen av kriminalitet.

Men inget seriöst mediehus i Sverige skulle, som norsk public service, presentera rapporten utan analys, sammanhang eller förklaring.

Detta eftersom tidningar, radio och tv känner ett ansvar för att inte spä på främlingsfientliga stämningar med journalistik som försöker suggerera fram en känsla av att svartskallar inte gör annat än överfalla kvinnor.

Den som inte tror mig kan gå in och titta på den högerextrema sajten Politiskt inkorrekt eller forumet Flashback. Hundratals kommentarer de senaste dagarna om de jävla invandrarna.

Givetvis också en hel del muttrande om att norsk tv till skillnad mot svensk ”vågar säga sanningen”.

Jag tittar närmare i rapporten och hittar siffror. Förra året anmäldes 24 överfallsvåldtäkter. Av dessa har sex klarats upp.

Det finns ingen anledning att tvivla på uppgifterna, det är ungefär så här det sett ut de senaste åren.

En slutsats vi kan dra är att kvinnor i Oslo löper mycket liten risk att bli insläpade i en gränd på vägen hem i natt.

Vi kan dock inte dra några generella slutsatser om en viss del av populationen utifrån vad sex personer gjort sig skyldiga till.

Vi vet att invandrare oftare tillhör underklassen och det i alla tider varit underklassen som begår flest brott.

En etnisk norrman eller svensk som lever under samma förhållanden har precis lika allvarliga problem, visar alla studier.

Forskningen kring överfallsvåldtäkter är klen, kriminologerna anser i allmänhet att fenomenet är för marginellt för att ödsla energi på.

Jag hittar en amerikansk rapport som visar att 70 procent av 113 intervjuade män som dömts för detta brott hade allvarliga psykiska problem.

En inte alltför djärv gissning är att människor som flytt krig och tortyr har mentala störningar i en helt annan utsträckning än dem som haft turen att växa upp i ett tryggt hem i ett fredligt land.

Jag gör mig inga illusioner om att denna text omvänder en rasist, men det bör rimligen bli lite svårare att hävda att gammelmedia tigit ihjäl rapporten.

Av: 

Oisín Cantwell

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Oisín Cantwell