Det officiella Sverige tystnade efter dådet

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

”Hundratals oskyldiga kunde ha drabbats”

19 timmar.

Så längde dröjde det innan det officiella Sverige öppnade munnen efter att självmordsbombaren slog till mitt i julruschen.

Det som hände i lördags eftermiddag saknar, gudskelov, motstycke i svensk historia.

En man spränger sig själv till döds mitt under julruschen, vid Stockholmshandelns egen pulsåder, Drottninggatan. Några minuter tidigare har hans bil stuckits i brand.

Ingen blir allvarligt skadad. Men enligt professor Bo Janzon, vapenexpert, kunde hundratals oskyldiga ha drabbats.

En allvarlig händelse. En skrämmande händelse. En händelse som av lyckliga omständigheter ändå fick begränsad omfattning.

Man hade kunnat förvänta sig att någon i officiella Sverige hade velat säga något under lördagskvällen. För första gången hade en självmordsbombare, själva sinnebilden för oberäkneligt våld, slagit till på det svenska territoriet.

Nu fick vi, liksom alltför många andra redan gjort, erfara varför terrorister kallas terrorister. Nämligen att de inte går att skydda sig emot. De sprider skräck genom att vara oförutsägbara. De terroriserar.

Man hade kunnat förvänta sig att någon sa ungefär det som Fredrik Reinfeldt sa när lördagen övergått till söndag och dessutom blivit eftermiddag. Det är avskyvärt, men vi vet fortfarande mycket litet, dra inga förhastade slutsatser och slå vakt om den svenska öppenheten. Men det gjorde ingen.

Den enda som över huvud taget gav sig till känna var utrikesminister Carl Bildt (M). Han twittrade. På engelska: ”Ett högst oroande försök till terroristattack i en folktät del av centrala Stockholm. Misslyckad – men det kunde fått katastrofala följder”.

Först efter 19 timmar vaknade det officiella Sverige. Säkerhets- och Stockholmspolisen hade en presskonferens. En halvtimme senare sa en svartslipsad Fredrik Reinfeldt:

– Ha tålamod med demokratin och låt rättsväsendet arbeta.

Nu ska det sägas att vad man än gör i ett sådant här läge riskerar att bli fel.

I slutet av oktober fick polisen del av vittnesuppgifter, som i kombination med resultatet av egna spaningar, fick polis och åklagare att ta fram storsläggan.

Hundra personer riskerade enligt vittnena att dö i ett attentat i Göteborgs centrum. En serie snabba gripanden och husrannsakningar blev resultatet.

Bland annat låstes åtta personer, varav en i behov av sina läkemedel, in i en moské. En man som enbart skulle förhöras hämtades av tungt beväpnad polis mitt framför ögonen på sina små barn tidigt på lördagsmorgonen.

Säpo har inte höjt nivån för risk för terrorbrott. Den ligger kvar på tre på en femgradig skala.

Men ändå. När den förste självmordsbombaren i Sverige slog till mitt i julruschen var det officiella Sverige tyst.

I nitton långa timmar.

Det är tur att vi är ett tålmodigt folk som för det mesta litar på att allt funkar som det ska.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN