Socialdemokratins största misstag

KOLUMNISTER

Politik i veckan med Lena Mellin

Socialdemokraterna har begått många misstag.

Men det värsta gör de nu.

De underkänner den politik de skulle ha genom­fört om de vunnit valet.

Foto: Mona Sahlin

Att socialdemokraterna är ett parti i fritt fall har förmodligen inte undgått någon. I SCB:s stora partisympatimätning, publicerad i onsdags, var M för första gången större än S, 32,4 jämfört med 29 procent.

Partiet har gjort en rad fel, det säger sig självt. Annars hade valresultatet inte varit det sämsta sedan 1914.

Men frågan är om partiet inte just nu begår det allra största misstaget. Nämligen att säga att det som man skulle ha genomfört om man vunnit valet hade varit fel.

De rödgröna partierna ville exempelvis återinföra fastighetsskatten för villor med högt taxeringsvärde. Så skulle det bli om de tre partierna vann valet.

Men nu tycker Thomas Östros, som hade blivit finansminister i en sådan regering, att det hade varit helt fel.

Skulle han alltså som finansminister genomfört ett förslag som han i själ och hjärta tyckte var tokigt? Troligen.

I sitt politiska testamente, talet på förtroenderådet i lördags, var Mona Sahlin ångerfull. Det hon som statsminister skulle ha genomfört var inte längre aktuellt.

I valet lovade Sahlin exempelvis att arbetslöshetskassan skulle vara 80 procent av inkomst­en. Nu vill hon sänka ersättningen efter en tid.

Som rödgrön statsministerkandidat ville Sahlin börja ta hem den svenska truppen i Afghan­istan nästa år. Som oppositionsledare gjorde hon efter valet upp med regeringen om att behålla styrkan intakt 2011. Nedbemanningen skulle eventuellt inledas 2012.

Som statsministerkandidat ville Sahlin höja inkomstskatten. Som oppositionsledare tycker hon att jobbskatteavdraget inte behöver vara fel. Det kan till och med vara effektivt.

Partiets utrikespolitiske talesman Urban Ahlin var inne på samma linje – redan före valet. Men han berättade inte om det officiellt. Utan i samtal med utländska diplomater.

Genom Wikileaksdokumenten vet vi att han redan 2007 tyckte hans parti inte hade någon politik. Det var moderaterna som stod för idéerna. Oppositionen sa bara nej.

Det är ingen vacker bild av politiken som målas upp. Tvärtom det visar prov på häpnadsväckande anpasslighet. Makten regerar, inte princip­erna.

Det är ett misstag som Socialdemokraterna kommer att lida länge av. Vilka åsikter står de för i både vått och torrt?

Veckans citat

”När vi skapade onepiece ville vi göra det ultimata mysplagget för bakissöndagar.”

Thomas Adams, norrmannen bakom sparkdräkten för vuxna berättar hur han tänkte.

”Carl Bildt: Mellanstor hund med en stor hunds attityd.”

Robert Silverman, andreman på USA:s ambassad porträtterar utrikesministern i en rapport till Washington.

ARTIKELN HANDLAR OM