Avgå eller bli avsatt – S-beskedet till ”Soffan”

Hatet i Socialdemokraternas Göteborg hotar slita sönder partiet

KOLUMNISTER

Ett mycket infekterat ”Rosornas krig” hotar trasa sönder Socialdemokraterna i Göteborg.

Styrelsen har avsatt kommunalrådet ”Soffan” Hermansson. Men hon vägrar gå. Hatet hänger i luften.

Den dramatiska nivån på bråket bland Göteborgs socialdemokrater tangerar lätt August Strindbergs mest förtätade dramer. Det gör underhållningsvärdet också, åtminstone för den som inte själv är inblandad.

Våren 2016, för snart tre år sedan, tillträdde Ann-Sofie ”Soffan” Hermansson (S), som kommunstyrelsens ordförande i Göteborg. Hon efterträdde Annelie Hultén som utsetts till landshövding, saknad av få i sin gamla hemstad.

Bakom valet av Hermansson låg Anna Johansson, då som nu partidistriktets ordförande. Johansson är dotter till den närmast kultförklarade Göran Johansson, Sveriges mesta gräsrot, som styrde och ställde under många år i Göteborg.

En av de viktigaste punkterna på ”Soffan” Hermanssons långa CV, i alla fall ur Göteborgssynpunkt, är att hon under fem år var politisk sekreterare till ovanstående Johansson. I klanernas Göteborg är det blytungt och nu höll alltså två generationer Johansson sin hand över Hermansson.

Men det räckte uppenbarligen inte. Nu är Anna Johansson och Ann-Sofie ”Soffan” Hermansson bittra fiender, man skulle nästan kunna säga dödsfiender. Ordet bitter täcker nämligen inte in det etter som båda sprutade ur sig under sina presskonferenser under måndagen.

1 av 3 | Foto: THOMAS JOHANSSON/TT
Ann-Sofie ”Soffan” Hermansson vid pressträffen i Rådhuset i Göteborg.

 Det fulspel som man nu, med Anna Johansson i spetsen, ägnar sig åt slår faktiskt de flesta rekord. Det är djupt oansvarigt. Det förstör för partiet, skriver Hermansson på sin blogg och tillägger:

– Jag vet inte om något liknande någonsin har hänt.

Partidistriktets styrelse, där Johansson är ordförande, avsatte under söndagskvällen i praktiken Ann-Sofie ”Soffan” Hermansson som efter valförlusten i höstas är gruppledare (S) i kommunfullmäktige i Göteborg.

Om hon inte avgår frivilligt kommer hon att avsättas vid partidistriktets extrakongress den 3 mars. Kallelse ska skickas ut under tisdagen.

Tänk er detta omplanterat till riksnivå. Socialdemokraternas partistyrelse kräver att Löfven anpassar sig till dem, annars får han sparken. Det skulle såklart inte ske. Men det händer i Göteborg.

Det verkar inte föreligga några större politiska skillnader mellan de båda lägren, kontroversen ligger på ett mer personligt plan.

Ann-Sofie ”Soffan” Hermansson meddelade på sin presskonferens att under Anna Johanssons tid som distriktsordförande har väljarstödet rasat med nära 16 procentenheter till 20,5 procent i kommunalvalet i Göteborg. Under samma tid har partiet backat mindre än hälften så mycket, knappt sju procentenheter, på nationell nivå.

– Det är i allt väsentligt Anna Johansson det handlar om. Anna har samlat ett begränsat gäng, i övrigt tycker jag att jag upplever ett brett stöd i partiet, sade Ann-Sofie ”Soffan” Hermansson.

Vad menar du att Anna Johanssons motiv skulle vara?

– Jag kan bara spekulera i det. Anna Johansson står för omval och det kan handla om det.

Anna Johansson å sin sida anklagar ”Soffan” Hermansson för att skapa dålig arbetsmiljö, för att ljuga och inte lyda order.

– Det finns en kontroll och en toppstyrning som gör att människor far illa och mår dåligt, säger hon och påpekar att hon fått återkommande rapporter om det.

Hermansson ska ha ljugit om orsaken till att ett kommunalråd lämnade sitt jobb i helgen, det handlade om arbetsmiljön och inte hans privatliv som Hermansson sagt. Och hon har inte följt beslut som distriktsstyrelsen tagit.

I maoistiska rörelser i Sverige på 1970-talet utvecklades en kultur av att man offentligt skulle be om förlåtelse och idka ”självkritik”.

Ungefär det kräver Socialdemokraterna nu av Hermansson:

  • ”I går eftermiddag (söndag: red. anm.) samlades partidistriktets styrelse men Ann-Sofie Hermansson valde att lämna mötet i förtid. Hon har alltså varit fullt medveten om vikten av att vara närvarande på mötet och de frågor som skulle diskuteras.

  • Styrelsen beslutade därefter att meddela Ann-Sofie distriktsstyrelsens uppfattning, om hon inte själv väljer att avgå kommer det utlysas extrainsatt distriktskongress inom två veckor i enlighet med stadgarna”, skriver de på hemsidan.

Hatet pyr i S- Göteborg. Det utspelas offentlig och med blankslipade vapen. Fortsättningen lär följa.

Socialdemokraterna om ”Soffan” Hermansson på hemsidan

”Under lång tid har ett fåtal personer i stadshuset bedrivit en delvis egen politisk inriktning som saknar förankring i partiet. Som exempel kan ges den planerade försäljningen av hyresrätter i Rannebergen. Vid ett annat tillfälle handlar det om undanhållande av information. Detta skedde till exempel efter valet och gällde hur övriga rödgröna partier ville samarbeta. Hermansson beslutade i höstas mot partidistriktets styrelses uttryckliga vilja om samarbete med Demokraterna och att inte distansera sig från de rödgröna partierna. Detta valde stadshuset att nonchalera och agerade istället tvärtom.”’

Läs hela meddelandet här.

Det här är Lena Mellin 00:25

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avLena Mellin