Mejla

Peter Kadhammar

Bidragen till Kulturprofilen visar kulturens outhärdliga småttighet

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Svenska Akademiens lokaler.
Svenska Akademiens lokaler.

Mitt i Svenska Akademiens grandiosa sammanbrott finns en småttighet som är gripande.

Den så kallade Kulturprofilen, mannen med starka kopplingar till Akademiens ledamot Katarina Frostenson, mannen som är bästa vän till Horace Engdahl, har fått regelbundna bidrag från Akademien. Ett brott mot det slutna sällskapets regler om jäv, man kan alltså beskriva det som en form av korruption.

Kulturprofilen fick 100 000 kronor i bidrag till sin kulturklubb för verksamhetsåret 2016. Samma summa fick han 2015. För året 2014 fick han 80 000 kronor. Det är småslantar, kaffepengar. Det gör inte frågan om jäv principiellt mindre, men det är fascinerande att se på de konkreta summorna.

Dem har jag inte fått från Svenska Akademien. Där råder fortfarande, mitt i stormen, mitt bland förbittrade ömsesidiga anklagelser och forsliknande läckor till medierna, sedvanlig högfärdig tystnad.

Jag ringer Akademiens räntmästare, den som har hand om ekonomin. Personen som svarar slänger på luren. Jag ringer kanslichefen. Hon säger att blott ständiga sekreteraren Sara Danius äger rätt att besvara frågor. ”Maila henne.” Jag mailar. En assistent svarar att Sara Danius inte lämnar några kommentarer. Jag säger att jag inte vill ha en kommentar utan en faktisk upplysning. Inget svar.

Summorna har jag därför tagit fram bakvägen, via Stockholms läns landsting. Där har Kulturprofilen också ansökt om bidrag till sin Klubb. I ansökan finns övriga intäkter:

  • Helge Ax:son Johnson: 30 000 kronor.
  • Stockholm stad: 400 000 kronor.
  • Kulturrådet: 400 000 kronor.
  • Akademien: 100 000 kronor.

Så ser det ut i kulturens värld. En ständig jakt på pengar, en rundvandring till mecenater och institutioner med mössan i hand. I stället för tiggarens traditionella vojande utstöter kulturtiggaren ett antal kodord som ska öppna locket till kassakistan. Kulturprofilens ansökan är ett veritabelt fyrverkeri av dessa för inkomsten så nödvändiga uttryck:

"Demokrati ... dialog ... människor med varierande bakgrund ... arbeta för ett jämställt samhälle ... förändra och bryta ner fördomar ... engagera lika många män som kvinnor ... Jämställdhet är en självklar del ... ett brett spann vad gäller härkomst, ålder, kön, sexuell läggning, identitets– och religionstillhörighet ... integration ... samhälleliga orättvisor ...motverka fördomar ..."

Tänk att varje år tvingas vandra runt och med dessa rituella fraser vädja om slantar! Så kvävande! Så förnedrande!

I det sammanhanget ska vi se de 100 000 kronorna som Kulturprofilen per automatik erhöll från Akademien. Det är nålpengar om du ska hålla lokal och bedriva offentlig verksamhet i det svindyra Stockholm. Men att få 100 000 per automatik i kulturvärlden – det är högsta vinsten.

Dagens Nyheter rapporterar att Kulturprofilen och Katarina Frostenson ska ha tagit ut en vinst ur Klubben på "nära en halv miljon kronor" åren 2009 till 2016. Det blir en vinst på drygt 60 000 kronor per år.

I andra sammanhang betraktas det knappast som ett klipp. Men det illustrerar att korruption inte nödvändigtvis handlar om jättesummor. Det visar kulturvärldens outhärdliga småttighet.

Publisert:

LÄS VIDARE