Mejla

Oisin Cantwell

”Rätt att Breivik får sin sak prövad”

Publicerad:
Uppdaterad:

Oisín Cantwell om terroristens stämning mot staten och de upprörda känslorna

Breivik, här på väg in i gymnastiksalen där rättegången hålls, har stämt norska staten för brott mot mänskliga rättigheter.
Breivik, här på väg in i gymnastiksalen där rättegången hålls, har stämt norska staten för brott mot mänskliga rättigheter.

De upprörda norska känslorna över att Anders Behring Breivik får en ny rättegång är fullt begripliga.

Icke desto mindre är det rätt att terroristen får sin sak prövad. 

I en gymnastiksal på fängelset i Skien, bland basketkorgar och handbollsmål, inleddes i morse en närmast unik rättegång.

Anders Behring Breivik har stämt norska staten. Mannen som mördade 77 människor i två terrordåd anser att isoleringen bryter ner honom psykiskt och är ett brott mot Europakonventionen om de mänskiga rättigheterna.

Tre krav har han: lättnader rörande kroppsvisitering och handfängsel, möjlighet att få träffa andra fångar och tillgång till internet.

Att Norge tillmötesgår den värsta brottslingen i landets historia genom att pröva önskemålen har väckt starka känslor hos anhöriga till de mördade och bland norrmän i allmänhet.

Staten anses vara för mesig och Lisbeth Kristine Røyneland, ordförande i den nationella stödgruppen, som bildades efter terrordåden, har beskrivit rättegången som "absurd".

Känslor och åsikter som påminner om en debatt som rasade i Norge inför rättegången 2012. Då restes krav på att förvägra Breivik rätten att hålla försvarstal. Massmördaren skulle inte få någon möjlighet att sprida sin propaganda.

Jag skrev då att grundläggande mänskliga rättigheter måste gälla även de grövsta brottslingarna. För en anständig rättsstat gives inga alternativ.

Upprördheten och känslan av sår som rivs upp är inte svåra att förstå. Men Norge gör lika rätt nu som då rättssäkerheten respekterades och Breivik tilläts tala inför Oslo Tingrett.

Vad domstolen kommer fram till denna gång tänker jag inte spekulera i. Den norske regeringsadvokaten Marius Emberland bestrider anklagelserna om psykisk tortyr och påpekar att Breivik har tre rum till sitt förfogande, en cell att bo i, en för träning och en för studier.

Breiviks främsta krav är att få tillgång till internet. Att Norge inte tillåter det är begripligt. De 77 morden var politiska och det finns en uppenbar risk för att han skulle använda nätet till att uppmana likasinnade att föra hans kriminalitet vidare.

När Anders Behring Breivik i dag kom in rättssalen lyfte han högerarmen i en nazistisk hälsning. Terroristen är lika ideologiskt övertygad i dag som han var den 22 juli 2011.

Av: Oisin Cantwell

Publicerad: