Mejla

Peter Kadhammar

Sluta dalta med fotbollen

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I vilken annan sport eller underhållning skulle man acceptera det som uppenbarligen är självklart i fotbollens värld?

Matchen i Helsingborg var en ”normal högriskmatch”.

Normal högriskmatch?

Kan ni tänka er en normal högriskmatch i handboll? Bandy? Golf!

Varför pucklar inte supportrar till golfstjärnor på varandra? Den som håller på X krossar näsan på Y. ­Efter matchen drar horder av män med pastellfärgade tröjor och rutiga byxor omkring på stan och ropar ”hata, hata, hata!” De tränger in på en pub och slår sönder inredningen.

Varför är inte det normalt?

Varför hörde vi inte beskäftiga kommentatorer ­efter Annika Sörenstams matcher beklaga att publiken spårade ur och kastade in bengaliska eldar på green? Naturligtvis med det obligatoriska tillägget att bara en liten, liten del av golfentusiasterna är kriminella. Majoriteten bevistar turneringarna för sportens skull och den härliga gemenskapen.

Åldern säger ni. Den sociala sammansättningen. Trycket. Mängden människor på arenan. Den manliga kulturen.

Varför blir det då inte dråp och upplopp i samband med motortävlingar? Något manligare än en stora motorer finns väl inte. Speedway är också traditionellt en sport för arbetarklassen – om man nu ska tro att våldet är klassbundet, det vill säga utövas av män med låg inkomst.

Boxning! Det borde vara en sport som inspirerar åskådarna till att frejdigt klå upp varandra.

Och varför uppstår inte regelmässigt slagsmål under Melodifestivalen? Musik är känslor i toner. Man kan bevista en konsert och gråta, jubla, resa sig och skrika och känna sig redo att er­övra världen…

Men Linda Bengtzings fans försöker ändå inte misshandla Yohios.

”Hata, hata, hata” står det på tröjor som AIK:s supporterklubb Black Army säljer. Hatramsorna är en del av fotbollen, säger journalisten Isobel Hadley-Kamptz, djurgårdssupporter, i P1 Morgon. Hon tycker det är bra. Hon talar om att leva ut ”starka negativa känslor” – hatet mot den andra klubben.

Steget från hat till våld är rimligen inte långt.

Varför ska skattebetalarna vara med och finansiera kalaset? Det är dags att åter låta polisen ta betalt för bevakningen av matcherna.

Det är dags att sluta dalta med fotbollen.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN