Kunglig skräck och ilska i Sveriges finaste affär

KOLUMNISTER

Jag ringer Svenskt Tenn, rikets förnämsta inredningsbutik, och där vrider sig marknadschef­en Thommy Bindefeld som en torterad mask.

Åh, så han lider! Jag lider med honom. Det måste vara fruktansvärt att blamera sig inför sina välbeställda kund­er (”de får pengarna tillbaka”) och samtidigt avlämna en subtil, lågmäld, framtvingad, men ändå – krigsförklaring! – mot kungahuset! Det finaste av det fina i Sverige!

– Ja, nä, ja, så skulle det kanske ha varit, säger Bindefeld när jag frågar om den påstådde designprins­en, Carl Philip, borde ha berättat att han i n t e hade formgivit gnistgallret ”Slott­et brinner” när han present­erade det på Svenskt Tenn, där gallren sedan såldes för 13 500 kronor styck.

– Han borde sagt att han inte hade formgett den själv.
Nu har tidningen Form avslöjat att Carl Philip inte alls designat gallret. Det har anonyma formgivare gjort, fast prinsen var en i ”teamet”, oklart med vilken arbets­uppgift.

– Jag hade velat ha den informationen då, säger Bindefeld.

Svenskt Tenn har plockat bort uppgiften att gallret är designat av Carl Philip. Och de hundra kunder som köpt gallret får lämna tillbaka det om de vill.

– Det var Micke Stor­åkers! Han sa att prinsen designat skärmen, säger Bindefeld.

Han syftar på Michael Storåkers, chef för Sveriges noblaste auktionsfirma, Bukowskis, och styrelse­ledamot i prinsens designbolag (som inte drar in några pengar). Jag söker Stor­åkers. Han är upptagen med att förbereda höstens stora moderna auktion. Efter en stund skickar Bukowskis pressekreterare ett citat för publicering:

”Det har stått klart från början för Svenskt Tenn att det var flera formgivare med i processen. De har också träffat hela teamet under arbetet.”
Så varför sa prinsen att han var formgivare? Varför sa Svenskt Tenn det? Varför sa Storåkers till Bindefeld att prinsen var formgivare? Och varför poserade Stor­åkers på bild med prinsen på Svenskt Tenn? Var fanns rest­en av ”teamet”?

Och vad säger prinsen nu? Har karln inte mål i mun?

Bara en sak är säker. Vi har inte sett slutet på historien. Nu slipas knivar, och de är inte designade av prins Carl Philip.

– En väldigt olycklig historia, kvider Thommy Bindefeld.

avPeter Kadhammar

ARTIKELN HANDLAR OM