Snurrigt av Centerpartiet

Foto: Lasse Allard
Energiminister Anna-Karin Hatt, gruppledaren i riksdagen Anders W Jonsson, VU-ledamoten Marie-Louise Wernersson och Annie Lööf på centerstämman.

UPPLANDS VÄSBY. Centerpartiet är för decentralisering.

Men de är emot decentraliserade skatter.

Förklara det, den som kan.

Partiledningen med Annie Lööf i spetsen satt plikttroget på första raden nedanför scenen hela dagen. Sannolikt pirrade det i magen åtskilliga gånger.

Talarna som gick emot partistyrelsen var på vissa punkter både många och mycket engagerade. Men de gick på pumpen. I alla känsliga omröstningar gick det ledningens väg.

Månggifte ska inte införas. Laglotten vid arvsskiften ska inte avskaffas. Skatteskalan ska vara mindre brant än i dag men inte helt platt (alla ska inte betala samma procentsats i inkomstskatt oavsett vad de tjänar).

Men med partiledningens välsignelse är centern i dag ett paradoxalt parti på åtminstone en punkt.

På förmiddagen slog extrastämman, som beslutar om centerns nya idéprogram, fast att "centerpartiets liberalism är social, decentralistisk och grön”.

Pläderade kraftfullt

Partiet plockar därmed upp en gammal 70-talshit som då hette ”decentralisera mera”. Nu är alltså partiet decentralistiskt, ett svåruttalat ord som saknas i Nationalencyklopedins ordbok men inte i Svenska akademiens ordlista.

På eftermiddagen var det andra tongångar. Den arbetsgrupp som lade fram det ursprungliga förslaget till idéprogram ville att centern skulle verka för regionala skatter, alltså decentralisering av skattebeslut.

Med regionala skatter avses i det här fallet inte kommunalskatter som redan är decentraliserade. Utan skatt på exempelvis mineralfyndigheter, vatten- eller vindkraft. Norrländsk förmögenhet, helt enkelt.

Det tyckte partiledningen var en dålig idé så i det förslag till partiprogram som stämman tar ställning till var det struket. Men ett flertal talare, bland annat ledamoten av riksdagen och partistyrelsen Fredrick Federley, pläderade kraftfullt för ”decentraliserade skattebaser”, skulle in i idéprogrammet.

Kan skrämma bort företag

Med bara 19 rösters övervikt vann partiledningens linje. Centern gillar decentralisering men är emot decentraliserat skatteuttag. Logiskt? Inte det minsta. Eller också går gränsen för centerns decentralisering vid just skatter.

Torbjörn Egerhag, företagare och ledamot av partistyrelsen, varnade under debatten för att lokala skatter kan skrämma bort företag från vissa regioner. Det är säkert sant.

Men lika sant är att de lokala beslutsfattarna sannolikt tar det i beaktande innan de inför lokala skatter som får näringslivet att fly den egna bygden.

Det är det som är innebörden av ordet decentralisera, att fatta besluten så nära dem det angår som möjligt, i tron att besluten då blir bättre.

Att få politik att hänga ihop är svårt. Det gäller inte bara centern.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM