Mejla

Peter Kadhammar

Första lånet är gratis – sedan kommer kraven

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Lånehajen var en karl man förr stämde möte med i en skum gränd, eller på en parkeringsplats.

Låna en tusenlapp? Eller 3 000? Inget problem. Han tar fram den feta pluskan ur bakfickan, räknar upp sedlarna och precis när du ska ta dem håller han dem tillbaka och säger:

– Men det kostar ...

Och kostnaden är svindlande. En effektiv ränta på 3 104 procent för tusen­lappen, 885 procent för att låna 3 000. Det blir 335 kronor i ränta för tusen­lappen och 630 om du vill låna 3 000. Återbetalning inom en månad. Annars ...

Richard Gabler, vd för Mobillån, är en modern lånehaj. Som representant för snabblånebranschen har han blivit kallad det, och ockrare. Han tycker det är orättvist men tar inte åt sig. Han säger att kritiken oftast är felaktig. Gabler tillhandahåller en produkt, det vill säga ett lån, för oförutsedda utgifter.

– Vi får mycket kritik men inte av våra kunder. Våra kunder tycker om våra produkter.

Som exempel nämner han en person som får fel på bilen. Det är i slutet av månaden. Pengarna är slut. Den här personen har lägre inkomst än genomsnittet i landet. Han har inget kreditkort. Han blir väldigt stressad av den här oförutsedda utgiften. Och då! Då finns Richard Gabler där. En tusenlapp? Inget problem ...

Räntan är precis så hög som i exemplet ovan. Låna en tusenlapp och betala tillbaka 1 335 inom en månad, låna 3 000 och betala tillbaka 3 630.

Vi träffas inte i en mörk gränd utan på Gablers kontor på Kungsgatan i Stockholm. Sjunde våningen. Utsikt över snöiga takåsar. Personalen glor på datorskärmar. Gablers hund, en norfolkterrier vid namn Winston, knallar omkring och det enda som hörs är hans klor mot parketten.

Gabler tjänar 55 000 kronor i månaden, är gift, tycker om att springa, håller på att lära sig crawla. ”Det går inget vidare.” Han är utbildad molekylär­biolog men tycker det är roligare med företagsutveckling.

– Jag uppskattar utmaningar.

Mobillån är pionjären på den svenska snabblånemarknaden. Bolaget grundades 2005 och sedan dess har det tillkommit ytterligare ett fyrtiotal snabblåneföretag.

De lyder inte under finansinspektionen. Vem som helst kan starta ett företag för att mot några tusen procent i ränta låna ut pengar till folk i nöd. Hells Angels, till exempel.

Gabler ser inte glad ut när jag nämner motorcykelgänget.

– Eller Fredrik Reinfeldt, föreslår han.

Ny statistik visar att Kronofogden förra året hade 53 709 ärenden kopplade till snabblån, det vill säga indrivningar hos folk som inte kan betala tillbaka. Det var en ökning med 62 procent från 2011.

Richard Gabler, älskvärd, bekymrad, säger att det ”onekligen är mycket”. Han vill ha ner antalet dåliga krediter och välkomnar en dialog med myndigheterna.

Han är angelägen om att visa att verksamheten är anständig. Visst, det går snabbt och enkelt att ansöka om lån. Några tryck på datorn bara. Ansök på morgonen och ha pengarna samma dag.

När du lämnar dina uppgifter gör Mobillån en automatiserad analys av din återbetalnings­förmåga. Gabler visar på en datorskärm morgonens ärenden. Av 61 låneansökningar har 38 fått avslag av datorsystemet. Bildskärmen är delad i röda, blåa och gröna fält för nekade, klara och sådana som behandlas.

En kvinna, född 1967, årsinkomst 180 000 kronor, bosatt i en liten tätort i västra Sverige, får låna 6 000 på två månader. Då ska hon betala tillbaka 7 486 kronor.

Uppemot en halv miljon svenskar tar snabblån under ett år, säger Gabler. Närmare 200 000 har lånat pengar hos Mobillån sedan starten. Nya kunder får låna 1 000 kronor i en månad utan ränta. Första gången. Sedan kommer de till­baka, gång på gång. (En tjänsteman hos Kronofogden liknar det vid att knarklangaren bjuder på första sprutan.)

Majoriteten av Mobillåns 200 000 kunder återkommer två tre gånger per år.

Här är Nationalencyklopedins definition på ocker:

Otillbörligt utnyttjande av annans underläge. Ett sådant utnyttjande kan vara att den som lånar ut pengar begär oskäligt hög ränta av en som snabbt måste få tillgång till likvida medel, så kallad kredit­ocker.

Richard Gabler har hört alla argument och all kritik förut.

– Individen har ett eget ansvar. Vi tillhandahåller en produkt. Kunderna söker upp oss, det är inte vi som ringer dem, säger han.

Säljer svindyra lån till utsatta människor

Jan Bertoft, general­sekreterare i organisationen Sveriges konsumenter, säger:

– Snabblåneföretagen har som affärsidé att sälja svin­dyra lån till utsatta människor. Det är ett allvarligt samhällsproblem. Att de erbjuder första lånet gratis är oerhört försåtligt. Det är ett sätt att locka in folk i butiken och sedan blir de kvar.

En del snabblåneföretag låter även personer med betalningsanmärkningar låna. Ett företag låter kunder sätta bilen i pant.

Flera länder i Europa för­bjuder snabblån till höga räntor, exempelvis Frankrike, Tyskland och Holland. 15 procent är taket för den effektiva årsräntan i Holland, uppger Sveriges konsumenter.

Till sist anser jag att...

... att Ola Larsmos fina roman ”Förrädare” bör få många läsare. En svensk Le Carré.

... SVT:s satsning ”Kultureliten” förhoppningsvis får många tittare. Underhållande. Bildande.

Av: 

Peter Kadhammar

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Peter Kadhammar