Mejla

Peter Kadhammar

Tredje störst i riksdagen – när unga väljer

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Om ungdomen får välja skulle Sverigedemokraterna snarare än Miljöpartiet bestämma i Sverige. Det visar en under­sökning som Forskningsgruppen för samhälls- och informationsstudier (FSI) gjort.

Peter Kadhammar.
Peter Kadhammar.

Den har granskat allmänhetens partisympatier utifrån 16 olika sakfrågeområden, till exempel­­ arbetslöshet, ­ekonomi, sjukvård och invandring. Om man jämför hur sympatierna utfaller för MP och SD visar det sig att MP vinner med 11–3 – bland sjuttiotalisterna, det vill säga en åldersgrupp som raskt traskar in i medelåldern.

Ungdomen ställer sig på tvärs. Bland åttio- och nittiotalisterna vinner SD med 14–2 över MP.

Vad ska man dra för slutsats av detta?

En kan vara att pratet om den radikala ungdomen är en myt.

Å andra sidan kan man vara ­radikal på olika sätt. Att vara radikal är inte nödvändigtvis att gå i näbbstövlar och indianmössa från Peru och rösta på Miljöpartiet eller Vänstern. ­Radikal är också den som vill stoppa invandring, som anser att muslimer är ett hot mot samhället och som vill ha ­stålhårda tag mot brottslingar och utlänningar.

De två stora partierna Moderaterna och Socialdemokraterna dominerar naturligtvis debatten. Men vilket blir Sveriges tredje största parti i nästa val? Sverigedemokraterna eller ­Miljöpartiet?

SD och MP har lagt ­beslag på varsin fråga. Samtliga åldersgrupper anser att Sverige­demokraterna är bättre i invandrarfrågor och samtliga åldersgrupper anser att Miljöpartiet är bättre i miljöfrågor.

I åldersgruppen 18–32 år har SD större trovärdighet än någon annan i sakfrågan ”lag och ordning”.

Förutom ­Moderaterna, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna är det bara ett annat parti som alls kommer med när de tillfrågade får säga vilket som är bäst. Åldersgruppen 63–79 år tycker att Folkpartiet är bäst i skolfrågor.

Kristdemokraterna, Centerpartiet och Vänstern är om inte utplånade så marginaliserade och betydelselösa i debatten.

Miljöpartiet och Sverigedemokraterna tävlar om tredjeplatsen i svensk politik. Här kan vi skönja ett framtida ­politiskt landskap och Sverigedemokraterna vinner, för de har ung­domen med sig. I FSI:s undersökning anser ­åttio- och nittiotalisterna att Sverigedemokraterna är bättre än Miljöpartiet i alla frågor utom miljön och kärnkraften.

Att ett främlingsfientligt, antimuslimskt och ­rasistiskt parti seglar upp som en stark röst för framtiden, kanske rentav ungdomens röst, tycker nog de flesta av oss är djupt obehagligt, ja, alarmerande. Men bilden är inte så en­tydig som den först verkar.

Främlingsfientligheten har i n t e ökat i samhället, påpekar Joacim Timander, omvärldsanalytiker på FSI.

Sverigedemokraterna är dessutom ett enfrågeparti, uppbyggt kring invandringen. Och invandringen hamnar långt, långt ner för de flesta svenskar.

Så vad är det vi ser?

Kanske ungdomens äckel över att de två största partierna blir allt mer lika varandra och att det knappt finns några ­avvikande röster. Det finns bara en väg framåt och det är den globaliserade kapitalismen.

Vart ska den som vill något annat ta ­vägen?

Där borta står Jimmie Åkesson och vinkar. Han lovar en varm, ­nationell gemenskap, fri från muslimer.

Av: 

Peter Kadhammar

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Peter Kadhammar