Rustade för tumult – men inget hände

KOLUMNISTER

Regeringen införde gränskontroller och samhället rustade för tumult.

Facit hittills: Inget har hänt.

Åtminstone inte i Sverige. Åtminstone inte än.

Klockan slog 12. Poliskåren stod och väntade i Hyllie, den första tågstationen på vår sida Öresundsbron.

Direktivet kom kvällen innan. Sverige skulle införa tillfälliga gränskontroller. Under natten och morgonen hade politiker, myndigheter och media varnat för tumult.

Runt 18 000 personer pendlar över Öresundsbron varje dag. Skulle gränskontrollerna ens kunna genomföras? Skulle svenskar utan pass hindras från att resa in i landet? Skulle icke-vita svenskar drabbas extra hårt?

Framför allt: hur skulle det påverka flyktingarna?

Bilden klarnar förmodligen inte på ett tag. Men klockan slog likväl 12 och gränskontrollerna infördes. Sedan slog den 13 och 14 och snart hade solen gått ner över Öresund. Praktiskt taget hände ingenting.

De bilar som kom över bron kontrollerades och de tåg som stannade i Hyllie bordades av poliser som tog id på resenärerna.

De flyktingar som uppgav att de ville söka asyl vallades till bussar som körde vidare mot Migrationsverket – vare sig de hade id-handlingar eller ej. Det fåtal flyktingar som inte ville söka asyl i Sverige sattes på tåget tillbaka mot Danmark.

Kaoset uteblev, alltså. Trafiken över Öresund försenades inte avsevärt. Inga vittnesmål om polisvåld kom in, inte heller om att några flyktingar hade skapat oreda. Och de som ville söka asyl i Sverige fick göra det.

Så spelade gränskontrollerna ingen roll? Knappast för trafiken över Öresundsbron, knappast på kort sikt.

Konsekvenserna syns snarare i Tyskland och i Danmark. I Rostock väntar mängder av flyktingar utan id-handlingar som inte längre får ta färjan till Sverige.

I Köpenhamn väntar de människor som nu förvägras att resa genom Sverige för att söka asyl i Norge och Finland.

På hemmaplan har alltså inget hänt. Än.

Men det är troligen bara en tidsfråga innan de papperslösa flyktingarna i Rostock förstår att de ändå har chansen att söka asyl i Sverige, bara de åker via Öresundsbron.

Och det är troligen bara en tidsfråga innan de som ser Sverige som ett transitland norrut förstår att loppet är kört och i stället söker asyl här.

Regeringen hoppades säkert att gränskontroller skulle minska flyktingströmmen till Sverige.

Frågan är om det inte blir tvärtom.

avPatrik Lundberg

ARTIKELN HANDLAR OM