Mejla

Lena Mellin

Världen kan vara räddad – håll tummarna

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

PARIS. Det nya globala klimatavtalet är inte färdigt än.

Det kommer inte att nå målet att begränsa uppvärmningen av jorden till två grader.

Trots det är det en stor framgång.

Senare i dag återsamlas världens klimatförhandlingar för att göra tummen upp eller tummen ner för det utkast till globalt klimatavtal som klimatkonferensens ordförande, den franske utrikesministern Laurent Fabius, presenterade vid halv tvåtiden i dag.

Avtalet är alltså inte klart och enligt tidplanen ska det inte skrivas på förrän den 16 april nästa år.

Glasklart är också att avtalet, när det trätt i kraft, inte kommer att begränsa uppvärmningen av jordens medeltemperatur till två grader.

Men ändå är det en framgång.

Skälen är följande:

Det blir, om det antas, det första globala klimatavtalet någonsin. Det nu gällande, Kyotoavalet, omfattar i princip bara ett 40-tal industrinationer och inte klimatbovar som Kina och Indien. Flera stora industriländer som USA står också utanför och Kanada drog sig ur efter att först ha skrivit på.

Kyotoavtalet löper ut 2020 och ska då ersättas av Parisavtalet under förutsättning att det träder ikraft. Ett tecken på det är inte bara de mycket kraftfulla tal som hölls här på mässområdet Le Bourget idag av Laurent Fabius, den franske presidenten och FN:s generalsekreterare Ban ki-Moon.

Ett annat tecken på framgång är att USA:s president Barack Obama i natt pratade i telefon med sin kinesiske kollega Xi Jinping. De talades inte vid för att sätta krokben för den fortsatta processen.

Obama skickade dessutom tillbaka sin utrikesminister, John Kerry.

Det andra skälet till att det blivande avtalet kan kallas en rejäl framgång är att man erkänner att det inte är slutet på historien. De 195 länderna och EU som förhandlat fram avtalet har skickat in frivilliga åtaganden för hur mycket de vill minska utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser.

När de summerats av vetenskapen har man kommit fram till att åtagandena inte räcker. Jordens medeltemperatur kommer att öka med 2,7 grader jämfört med förindustriell tid. Det betyder kraftigt höjda havsnivåer, torka, skyfall, stormar och folkvandringar i klimatförstörelsens kölvatten.

Men i stället för att sitta och sura över det har världens länder bestämt sig för att det här inte är det sista klimatmötet. Det kommer bli ett vart femte år och vid dem kommer successivt åtagandena att skärpas.

Ett tredje skäl till att avtalet, om det skrivs under, är hoppingivande är att man skärpt målsättningen. Tidigare har man sagt att medeltemperaturen får öka med högst två grader.

Nu säger avtalet att den ska öka en bra bit mindre (well below) två grader och att ansträngningarna ska fortsätta att nå en temperaturhöjning på högst 1,5 grader.

Bakom skärpningen ligger en rad länder, bland annat öriken i Stilla havet och Indiska oceanen, som ser ut att drabbas värst av klimatförändringarna. De har fått draghjälp av ”koalitionen för höga ambitioner”, en löst sammanfogad grupp som bildats de senaste dagarna och där också bland andra Sverige och USA ingår.

I avtalet ingår också pengar till de fattigare länderna som ingår i överenskommelsen. Liksom att de ska få ta del av ny, klimatsmart teknik och kapacitet för att tillgodogöra sig den.

ANNONS

Klimatförändringar drabbar barnen - Genom UNICEF kan du hjälpa till.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Jorden håller andan

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

FN:s klimatmöte i Paris

USA

EU

Klimat & miljö

Laurent Fabius

Lena Mellin