Mejla

Jennifer Wegerup

Demokratin offrades på ett altare av rädsla

Publicerad:
I lördags meddelade Stefan Löfven att han nått en överenskommelse med Alliansen.
I lördags meddelade Stefan Löfven att han nått en överenskommelse med Alliansen.

Nyårsafton.

En leende statsminister Löfven blir den sista starka ­bilden från 2014. I nästa val når SD över 20 procent. ­Leendena fryser till is.

”Lyssna på folk. Lyssna på folket.”

Så sa min lärare Pelle på Journalisthögskolan.

Det bästa rådet till en makthavare. Lyssna.

I dessa svåra tider för alla redaktioner bör vi kanske fråga oss om vi lyssnar för lite. Om vi i allt högljutt twittrande och marknadsförande av oss själva glömt att lyssna tålmodigt och ödmjukt. På folk. På folket.

Alla dessa människor som öppnat sina hem och hjärtan för mig under åren som reporter. Agda, 100 år, som inte fått sin pension. Dödssjuke Inge som behövde en ny lever. Pappan vars son skjutits av polisen.

De pratade.

Jag lyssnade, försökte klä deras t­ankar och känslor i ord.

Nu upplever jag allt mer ett journalistiskt klimat där vi makthavare tror att vi är facit. Och, värre, att vi i alltför stor utsträckning står på samma sida som det politiska etablissemanget.

Som om hetsen och det höga ton­läget, rädslan för att tycka fel, hindrar oss från att se de större perspektiven.

Sant är att vi har ett folkbildande ansvar och en plikt att stå upp för de utsatta. Att vi ska kämpa mot sexism, rasism, homofobi och orättvisor.

Men det får inte innebära att vi ­slutar lyssna.

Eller att vi bejublar en så djupt allvarlig förlust för svensk demokrati som decemberöverenskommelsen innebär.

Få ville ha nyval. Men det som nu skett är värre.

En mängd självständiga riksdagsledamöter kommer att tvingas rösta/lägga ner sina röster mot sin vilja. Och miljoner väljare får se att deras röst i valet inte betydde något. Partiledarna har bestämt att frångå den demokratiska processen i parlamentet.

En minoritetsregering ska vinna stöd, inte utlovas det av oppositionen på förhand. Men nu kan regeringen, även under kommande mandatperiod, få igenom sin budgetpolitik utan motstånd.

Våra ledande politiker har gjort upp med varandra, över väljarnas huvuden. Det är ett historiskt nederlag för demokratin.

Och det vårt lands styrande vill åstadkomma, att stoppa SD, kommer bara att få motsatt effekt. Sverigedemokraterna går nu fram som enda verkliga oppositionsparti. I nästa val blir de större än Moderaterna.

Sveriges främsta politiker har i rädsla valt att fly i stället för att ta den obekväma ­dialogen med SD. Och på rädslans altare har man offrat en del av vår ­demokrati.

Vi går in i 2015 i ett mörker som inga nyårsraketer förmår lysa upp.

16 000 delningar

Tack alla ni läsare som hjälpt till att sprida min s­enaste nyhetskolumn, om att försvara Sverige.

Nyårslöfte

Att älska alla dem jag ­älskar ännu mer. Och bry mig ännu mindre om o­väsentligheter som folk som ­inte t­ycker om mig.

Av: Jennifer Wegerup

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN