Lena Mellin

De bor inte hos pappa eller i syrrans källare

Vissa riksdagsledamöter borde bytas ut

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Skatteutskottets ordförande Jörgen Hellman (S) avgick från alla sina uppdrag efter SVT:s granskning.
Skatteutskottets ordförande Jörgen Hellman (S) avgick från alla sina uppdrag efter SVT:s granskning.

Vad är det för fel på en del riksdagsledamöter? Frågan är retorisk, jag vet. Det finns nämligen inget vettigt svar.

Men något fel är det enligt SVT:s granskning ”Maktens bostäder”. Den handlar om hur riksdagsledamöter har ordnat sitt boende.

Tio av de granskade ledamöterna bor hemma hos släkten. Åtta är skrivna hos sina föräldrar. Två hos sina syskon. Andra bor officiellt i sina sommarstugor.

Självklart är det här inte sant. Ledamöterna ljuger.

 

En riksdagsledamot tjänar minst 71 500 kronor i månaden. Det är minimiarvodet. Det är alltså inte brist på pengar som driver de ljugande ledamöterna till flick- eller pojkrummet hemma hos mamma eller pappa. Eller till bäddsoffan i syrrans källare.

Tvärtom förefaller osanningarna bero på det motsatta. Jakten på mer pengar. En ledamot som bor, eller snarare är folkbokförd, minst fem mil från riksdagen får nämligen gratis lägenhet i Stockholm om hyran eller avgiften inte överstiger 8 600 kr i månaden. Till det ska läggas det så kallade Stockholmstraktamentet” som uppgår till 120 skattefria kronor per dag för varje dag i tjänsten, inklusive resdagar dit och hem.

För en del tillräckligt för att duka under för frestelsen att tillskansa sig pengar som hen egentligen inte borde ha. Genom att exempelvis skriva sig hos mamma.

Det är uppseendeväckande. Till och med upprörande.

 

Att vara riksdagsledamot är nästan det finaste man kan vara. De 349 ledamöterna har fått sina medmänniskors förtroende att representera dem, stifta vilka lagar som ska gälla och vilka skatter man ska betala.

Man har därmed rätt att ställa krav på att ledamöterna har både moral och omdöme. Annars har de missbrukat det förtroende de fått och borde snarast lämna över sin plats till någon som bättre förtjänar den.

I ”Uppdrag granskning” får Jörgen Hellman (S) särskild uppmärksamhet. Han var riksdagsledamot i 16 år. När han efter SVT:s granskning lämnade riksdagen var han ordförande i skatteutskottet och suppleant i ytterligare 11 utskott.

Han var skriven i ett hus på landet utan avlopp och toalett. Han förklarar att han får använda grannbondens toa. Den ligger åtta minuters promenad bort om man sneddar över åkern. Bilvägen tar det tre minuter att ta sig till den lindrigt rena toan.

Hellman erkänner att han inte bor där. Han är där ibland, mest på sommaren. Men då skulle han inte heller vara skriven i huset utan toa. En laglydig medborgare ska vara folkbokförd där dygnsvilan oftast intas.

Vad är det för fel på en del riksdagsledamöter? Och på partierna som accepterar hur de beter sig? Jag har inte svaret.

 


Fem saker att hålla koll på i veckan

 • Val igen i Frankrike
  Första omgången i det franska parlamentsvalet hålls i dag. Spänningen är på topp, vilken premiärminister får president Emmanuel Macron? Hans egen rörelse hette från början ”Em marche” (framåt), sedan ”La Republique en marche” och nu ”Renaissance”. Andra omgången hålls om en vecka.
 • Hur hög blir pensionen?
  Riksdagen slutspurtar den här veckan och bland annat ska det fattas beslut om vårändringsbudgeten. In i det sista är det osäkert vilket förslag till höjning av pensionerna som kommer att segra. Ett kommer från regeringen, MP och V, ett annat från högeroppositionen. Omröstning på onsdag.
 • Nato-ministrarna möts
  Natos försvarsministrar möts i Bryssel under onsdagen och torsdagen. Peter Hultqvist är som brukligt medbjuden. Komplikationerna kring Sverige och Finlands Nato-ansökningar kommer ventileras. Nato har erbjudit sig att leda samtal mellan ansökarländerna och Turkiet.
 • Silvia till Berlin
  Drottningen besöker sitt gamla hemland Tyskland på lördag. Hon ska delta i firandet av 100-årsjubileet av Victoriaförsamlingens lokaler i huvudstaden Berlin. Kanske inte det största av jubileer men uppenbarligen viktigt för drottningen som bland annat ligger bakom Victorias bönbok.
 • Paul McCartney 80 år
  Det har inte så mycket med politik att göra. McCartney tycker inte att det är jobbigt att ta ställning. Han är vegetarian. Han köpte sin gamla konstskola i Liverpool när den dekat ner sig, rustade upp den och delar själv ut examensbevisen varje år. Studenterna köar.

Veckans citat

”Det vore bättre att leda Sverige från förarsätet än korrigera misstagen från baksätet.”

Ulf Kristersson, M-ledare i riksdagens sista partiledardebatt före valet

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE