Mejla

Jan Guillou

Därför kan vi vara på väg mot en katastrof

Vänsterns motvilja mot coronapass är obegriplig

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Säg åt danska män att de måste vaccinera sig för att kunna ta en bajer med kamraterna så kommer de att vaccinera sig fortare än kvickt.
Säg åt danska män att de måste vaccinera sig för att kunna ta en bajer med kamraterna så kommer de att vaccinera sig fortare än kvickt.

Det är lite kul att kunna framhålla Danmark som ett politiskt föredöme för Sverige. Den chansen får man ju inte så ofta.

Men Danmark har, med distinkta och enkla politiska åtgärder, skaffat sig en betydligt högre vaccinationsgrad än Sverige. Tidigt införde man kravet på vaccinpass för att få gå på krogen och offentliga sammankomster. Och man har börjat vaccinera skolbarn från tolv år och uppåt.

Att sådana åtgärder fungerar förstår vem som helst, till och med våra journalistepidemiologer.

Säg åt danska män att de måste vaccinera sig för att kunna ta en bajer med kamraterna så kommer de att vaccinera sig fortare än kvickt. Därmed kommer man också åt den besvärligaste gruppen inom den ovaccinerade delen av befolkningen, män mellan 20 och 40 år.

 

Vaccinera skolbarnen och samhällssmittan reduceras avsevärt, särskilt sen det visat sig att den nya, och numera förhärskande, deltavarianten av viruset biter på barn i mycket högre utsträckning än tidigare varianter. Fortfarande är allt detta lätt att förstå. Men det finns ett politiskt problem av särskilt svensk typ. Krav på en svensk ordning med coronapass, likt elva andra EU-länder, kommer från höger, från M, KD och SD.

Det kan upplevas som suspekt, jag vet. Dessvärre kan det också vara en förklaring till att Vänsterpartiet och Socialdemokraterna är emot den till synes självklart nyttiga åtgärden.

Då gäller det att hålla de politiskt orienterade hjärnvindlingarna kalla. Man måste till exempel fråga sig om högerpartister alltid har fel. Det kan vara frestande, men intellektuellt orimligt, att svara ja på den frågan, det vet jag också. Men likväl utesluter jag inte möjligheten att högerpartister ibland kan ha rätt, exempelvis vid väderobservationer. Säger en moderat, eller än värre en SD:are, att solen skiner kan man alltså inte automatiskt utgå från att det regnar.

För övrigt infördes coronapass som kvalifikation för ölhävning av Danmarks socialdemokratiska regering.

 

Jag har verkligen ansträngt mig för att försöka förstå den svenska motviljan från vänster mot coronapass. Det är inte lätt. Aftonbladets ledarsida är emot, men inte ens med noggrann läsning går det att begripa varför. Vänsterpartiet tycks mena att det vore orättvist mot dem som inte behagat vaccinera sig. Och då vurmar man inte för kategorin slappsvansade svenska män mellan 20 och 40 år, den befolkningskategori där för övrigt SD är största parti. Man är däremot ovillig att peka ut eller ”diskriminera” en helt annan kategori, förortsbefolkning med utomeuropeisk bakgrund, där vaccinmotståndet är lika stort som bland de vita slappsvansarna mellan 20 och 40 år.

Följaktligen har denna vänster enats om att ”utreda” nyttan med vaccinpass, vilket betyder begrava frågan utan diskussion.

Regeringen-Folkhälsomyndigheten har i stället valt att proklamera faran över med det populära beskedet att alla pandemirestriktioner, lika för vaccinerade och ovaccinerade, skall upphöra den 29 september.

Det påminner om förra hösten vid just den här tiden då man efter en lugn sommar reducerade restriktionerna så att vi strax hamnade i en andra våg. Det ledde till myndighetspanik och nya restriktioner.

 

Nu befinner sig världen i en stigande pandemisk våg på nytt. Läget är på sina håll katastrofalt, särskilt i USA, där vaccinmotståndet kommer från höger och extremhöger.

I det läget vidtar alltså regeringen en drastisk kursändring som får det att se ut som om allt vore över. När vi fortfarande har fyra miljoner ovaccinerade människor i Sverige, där sjukhussängarna nu på nytt fylls med till 80 procent ovaccinerade patienter.

De slappsvansade männen kommer naturligtvis inte att masa sig iväg till vaccinering när regeringen blåser faran över. Lika lite som den vaccinskeptiska invandrarbefolkningen.

Regeringen-Folkhälsomyndigheten avhände sig alltså ett gyllene tillfälle att få turbofart på den enda hittills bevisligen fungerande metoden att bekämpa pandemin. Hade man kopplat den nya friheten att dricka öl i grupp, gå på teater och trängas på sportarenor till det enkla och högst rimliga kravet att uppvisa ett vaccinpass vid entrén så hade läget varit ett helt annat. Nu kan vi i stället vara på väg mot en ny katastrof. Det kan till och med en kolumnist begripa.

Alltså begriper även socialdemokratiska politiker och än mer kvalificerade tjänstemän på Folkhälsomyndigheten det.

Återstår att se hur de i efterhand kommer att försöka förklara sig när nästa smittovåg rullar in över landet.

För övrigt anser jag att…

  • …det är lätt att sympatisera med kolumnistkollegan Peter Kadhammars förslag att ovaccinerade som tar upp plats i coronavården i fortsättningen borde få betala vårdkostnaden själva. Alltför lätt, dessvärre.
  • … Sverige trots allt förskonats  från de horder av antivaxxare, konspirationsteoretiker, högerextremister och knäppgökar som gör allt för att stoppa vaccineringsprogrammen. I USA uppgår de till kanske 50 miljoner. Lyckas de skapa katastrof kan det paradoxalt nog föra trumpismen tillbaka till makten.
Publisert:

LÄS VIDARE