Wolfgang Hansson

Putins första seger i kriget

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Att Ukraina ger upp försvaret av stålverket i Mariupol är Vladimir Putins första riktiga seger i kriget. En som han kan utnyttja i propagandasyfte.

Misstanken är att Ryssland tänker ställa en del av de ukrainska soldaterna inför rätta som nynazistiska terrorister.

Det är svårt att hitta en större symbol för Ukrainas motstånd i kriget än striden om halvmiljonstaden Mariupol och dess stålverk Azovstal.

I drygt tio veckor har soldater från tunnlar under stålverket gjort kraftigt motstånd mot den ryska invasionsarmén. De har varit och är Ukrainas hjältar.

Nu kommer Mariupol också att bli en viktig symbol för ryska framgångar i kriget. Att de ukrainska soldaterna till slut lagt ner sina vapen och blivit förda till den ryska sidan är president Vladimir Putins första riktiga framgång i kriget.

– Vi behöver ha våra hjältar levande, motiverade Ukrainas president Zelenskyj ordern till soldaterna att lägga ner sina vapen.

Azov-soldater inne i stålverket, 10 maj 2022.
Azov-soldater inne i stålverket, 10 maj 2022.

En uppgörelse har träffats mellan de stridande sidorna men vad den innebär är höljt i dunkel.

Klart är att Ukraina räknar med att de tillfångatagna soldaterna ska utväxlas mot ryska soldater som Ukraina tillfångatagit.

Men inne i Ryssland hörs helt andra tongångar.

Vill avrätta soldaterna

Där kräver en del parlamentsledamöter att dödsstraffet ska återinföras så att de ukrainska soldaterna kan avrättas. Dumans talman vill införa ett förbud mot att ”utväxla nazistiska förbrytare”.

Att avrätta soldaterna vore ett krigsbrott. Men med tanke på alla krigsförbrytelser som Ryssland misstänks ha gjort sig skyldiga till i Ukraina lär det knappast stoppa Kreml ifall man vill statuera exempel.

President Putin tillsammans med Dumans talman Vjatjeslav Volodin. Volodin vill införa ett förbud mot att utväxla ”nazi-förbrytare”. Arkivbild.
President Putin tillsammans med Dumans talman Vjatjeslav Volodin. Volodin vill införa ett förbud mot att utväxla ”nazi-förbrytare”. Arkivbild.

I nästa vecka ska Högsta domstolen i Moskva ta upp en begäran att stämpla Azov-bataljonen som en terroristorganisation. Precis som man tidigare gjort med oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs anti-korruptionsrörelse.

I slutändan är det Putin som kommer att avgöra vad som händer med krigsfångarna.

Vissa fruktar att de som tillhör den så kallade Azov-bataljonen kommer att ställas inför rätta anklagade för att vara nynazister. Det skulle passa väldigt bra in i Putins berättelse om varför Ryssland invaderade Ukraina. Motivet var att "av-nazifiera" landet.

Azov-bataljonen bildades 2014 som en frivilliggrupp för att slåss mot Ryssland i kriget i östra Ukraina. Då bestod den delvis av högerextrema element.

”Loska i ansiktet”

Men i dag är bataljonen inkorporerad i den ukrainska armén och det finns inga nazister kvar, hävdar militära experter.

Men på grund av dess rykte skulle Putin ändå kunna använda rättegångar mot soldater i Azov-bataljonen i propagandasyfte och som ett bevis för att Rysslands mål att "avnazifiera" Ukraina var välmotiverat.

Men det skulle också göra det mycket svårare att få igång fredsförhandlingar mellan Ryssland och Ukraina. Förhandlingar som legat nere sedan Ukraina haft framgångar i kriget.

Soldater i en evakueringsbuss på väg till ryskkontrollerade Donetsk. 17 maj.
Soldater i en evakueringsbuss på väg till ryskkontrollerade Donetsk. 17 maj.

Soldaterna från Azovstal är Ukrainas hjältar. Behandlas de illa kommer det att slå tillbaka mot Ryssland.

– Det vore att spotta Zelenskyj rakt i ansiktet och ett tecken på att Putin är beredd att eskalera kriget, säger Andrej Kolesnikov, expert på Carnegie Moscow Center till brittiska The Guardian.

Samtidigt är det frestande för Putin att trumma upp stödet för kriget hos hemmaopinionen genom att ställa till med en propagandashow.

Putin hade velat ha sin första framgång på slagfältet i tid till firandet av Segerdagen i Ryssland den 9 maj men han kommer ändå att vilja utnyttja den i propagandasyfte.

Goda nyheter

Bortsett från att staden är i det närmaste helt sönderbombad vet vi väldigt lite om vad som egentligen händer i Mariupol. Antingen kommer informationen från den ryska armén eller från den ukrainska sidan. Några oberoende källor existerar inte.

Ryssarna hävdar att 959 ukrainska soldater gav upp under gårdagen. Det är oklart hur många som är kvar men bland dem sägs de högsta ukrainska befälhavarna befinna sig.

Att Ryssland nu i praktiken behärskar Mariupol innebär två saker.

Man kan frigöra trupper som deltagit i slutstriden för att kriga på andra fronter i östra Ukraina.

Ryssland har nu en landförbindelse genom östra Ukraina ner till halvön Krim som man illegalt annekterade 2014.

Mariupol är inte mycket att visa upp för ryssarna efter snart tre månader av krig men det är en av väldigt få verkliga framgångar. Putins behov av goda nyheter från "den militära specialoperationen" i Ukraina är stort.

Publisert:

LÄS VIDARE