Mejla

Lena Mellin

Jonas Sjöstedt är ett oslagbart pr-geni

Publicerad:
Uppdaterad:

När Jonas Sjöstedt lämnar som ordförande i Vänsterpartiet i slutet av maj, har han chansen att byta bana.

Han har själv tagit upp möjligheten att driva kafé, kanske i Hanoi, Vietnam, där hustrun jobbar och familjen bor.

Jag har ett annat förslag. Det är att Sjöstedt sadlar om till pr-agent. Dels kommer han att tjäna mer pengar än han någonsin gjort och det kanske kan vara välkommet. Men framför allt har han under de senaste månaderna visat prov på en förvånande fallenhet för uppgiften. Han är helt enkelt skitbra på att göra pr.

Jonas Sjöstedt är ett pr-geni, skriver Lena Mellin.
Foto: Björn Lindahl
Jonas Sjöstedt är ett pr-geni, skriver Lena Mellin.

Det första exemplet gäller Arbetsförmedlingen som den samlade oppositionen med Sjöstedt i spetsen gjorde till en hjärtefråga i höstas.

Sedan regeringen och de andra januaripartierna ändrat sig något utropade sig Sjöstedt till segrare. ”Kaosprivatiseringen” av Arbetsförmedlingen hade stoppats. Sade han.

Men i själva verket var segern rätt beskedlig. Privatiseringen ska genomföras men i enlighet med Arbetsförmedlingens önskemål fick de ytterligare ett år på sig. Privatiseringen ska inte heller uttryckligen göras med grund i lagen om valfrihetssystem, Lov. Ingen jätteseger, skulle man kunna säga.

Men det gjorde inte V-ledaren något. Han slog sig för bröstet, högt, ljudligt och eftertryckligt.

Nästa seger, enligt Sjöstedt, var när V på nytt slog sig samman med SD, M och KD. Tillsammans plussade de på statsbidragen till kommunerna i år med 2,5 miljarder.

Observera, i år. Regeringen och dess samarbetspartier lade till fem miljarder mer per år. Observera per år.

Men Jonas Sjöstedt framställde det ändå som en epokgörande framgång. Äntligen skulle kommuner och regioner få ordning på räkenskaperna. Men vad ska de använda pengarna till?

Personal går ju inte att anställa eftersom det handlar om en ettårig dusör. Det får helt enkelt blir något annat, oklart vad, trots att det är personal de främst behöver.

Jonas Sjöstedt är ett pr-geni. Han lyckas få folk att tro att Vänsterpartiet styr Sverige och har en enorm medvind.

Det går bra för Vänsterpartiet, det är sant. Men de styr inte Sverige och de vinner inga formidabla segrar.

Men avgående Jonas Sjöstedt framställer det så. Det mäktar bara ett äkta pr-geni med.


Fem saker att hålla koll på i veckan

 • USA-valet rullar vidare
  Många av oss kan tycka att uppståndelsen över det amerikanska presidentvalet i höst redan är lite väl stor. Men på tisdag är det dags för nästa akt i primärvalscirkusen, New Hampshire. Mitt huvudtips är dock att Donald Trump väljs om. Det brukar sittande presidenter göra.

 • Hennes första
  Varje år presenterar regeringen en så kallad utrikesdeklaration för riksdagen, en redogörelse för hur de ser på omvärlden och vad regeringen ska satsa på där. På onsdag är det Ann Lindes första. Efter uppläsningen i kammaren följer en, ofta livlig, debatt. Linde utsågs till utrikesminister i september.

 • Hemskt minne
  Över tusen bombplan från de allierade, Storbritannien och USA, bombade under tre dygn tyska Dresden 1945. Hela staden lades i grus och nästan 25 000 personer dödades. På torsdag är det 75 år sedan massakern inleddes. För att undvika nya europeiska krig av det här slaget bildades EU 1957.

 • Greta på torget
  På fredag fortsätter Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet på Mynttorget utanför riksdagen i Stockholm. Aftonbladet TV gjorde den första intervjun med henne, då satt hon ensam vid en pelare. Nu är hon en opinionsbildare i världsklass. En fantastisk utveckling, globalt och mänskligt.

 • Mer klimat
  Natten mot lördag ska ”guldbron”, en av beståndsdelarna i mastodontbygget ”Nya Slussen” i Stockholm, börja monteras, om den nu inte blir försenad. Trafiken är helt avstängd i två veckor. Bron som är 140 meter lång har ifrågasatts ur klimatsynpunkt eftersom den är tillverkad i Kina och fraktas hit i ett stycke ombord på Zhin Hua.


Veckans citat

När jag nu legat på sjukhus i tio veckor har jag träffat fantastiska, medkännande, drivna, kompetenta medarbetare inom vården.

Annie Lööf, C-ledare, är hemma igen


PODD Här är kandidaterna som kan ta över Vänsterpartiet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om vilka som kan ta över som partiledare efter Jonas Sjöstedt. Gäst är Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

LÄS OCKSÅ

Vad var det som egentligen hände i svensk politik hösten 2018?

LÄS OCKSÅ

Spelet om makten: Så dödade Löfven Alliansen

LÄS OCKSÅ

Spelet om makten: Reinfeldts stora projekt rasade ihop – inför öppen ridå

LÄS OCKSÅ

Spelet om makten: Så dödade Löfven Alliansen

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

LÄS VIDARE