Mejla

Kristoffer Bergström

Simon, Susanne och Audrey – det är mina favoritbönder

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Tredje intressantaste deltagaren i ”Bonde söker fru” var Simon som 2018 övergavs på flygplatsen.

Tvåa var Susanne som 2007 ratade bönderna och raggade upp Fadde Darwich.

Intressantast var Audrey år 1921.

Okej, jag töjer lite på begreppen, tv saknades och Linda Lindorff skulle inte födas på ett halvsekel. Men nog var det en medial kärleksjakt där bonnjäntan engagerade en nation.

En fotograf sprang på Audrey Munson när hon fönstershoppade med sin mamma på femte avenyn i New York 1909. Hon var 17 år, finlemmad och med spetsig haka, ett utseende som konstvärlden upphöjde. Hon poserade för skulptörer, målare och illustratörer, staty efter staty restes med henne som förlaga innan filmvärlden halade fram kontrakten.

I ”Inspiration” agerade hon modell och överlät replikerna till en kroppsdubbel, vilket sägs vara första gången en skådespelare är naken i en ickepornografisk film. De kommande tre inspelningarna var snarlika. Censuren godkände, recensionerna var ljumna men biobesökarna många.

Och så föll allt.

Hyresvärden Walter blev betuttad i Audrey. Gubben mördade sin fru i ett sinnessjukt försök att närma sig den unga besattheten, dömdes till elektriska stolen och hängde sig i sin cell. Audrey flydde undan uppståndelsen med sin mamma, men såren var svårläkta, tilliten söndersmulad, ryktet skamfilat och filmkarriären över.

Kärleksexpeditionen 1921 var en återkomst till offentligheten och bekostades och refererades av United Press. Under en sommar dejtade exmodellen diverse män innan hon gav upp.

– Jag vill ändå inte gifta mig, motiverade hon.

Nedbruten och trasig flyttade hon hem till morföräldrarnas håla, försökte ta sitt liv med kvicksilverklorid, skrevs in på mentalsjukhus och glömdes bort.

1984 var världen en annan. En släkting till Munson besökte sjukhuset och och fann en 93-årig tant som inte fått besök på decennier. Likt Branteviksålen i brunnen hade hon oförtrutet fortsatt leva i sitt trånga utrymme.

Audrey Munson var intagen större delen av sin 104-åriga levnad. Hon begravdes utan sten år 1996, men hennes spetshaka och långsmala kropp finns fortfarande skulpterad lite varstans i USA.

”Bonde söker fru” är sprunget ur schweiziska 80-talsprogrammet ”Bauer sucht Bäuerin” och har konverterats till över 30 länder (i Slovenien heter det ”Ljubezen na seniku”, alltså ”Kärlek på höloftet”). Audrey Munson var tekniskt sett inte bonde, bara från en jordbrukarfamilj med lantliga rötter, men hamnar likväl ihop med Susanne och Simon på min topp tre.

I Sverige sänds säsong 14 på fyran den här hösten. Sker några förändringar på listan återkommer jag.

PODD Tv-bönderna och kärleken

I andra avsnittet av ”Bonde söker fru”-podden ”Tv-bönderna och kärleken” berättar mjölkbonden Alexander varför han kände sig hjärntvättad under inspelningen.

Lyssna:

 iPhone

 Spotify

 Acast


Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Av: 

Kristoffer Bergström

Publisert:

LÄS VIDARE

Här är ”Tv-bönderna och kärleken” – Aftonbladets nya poddsatsning

ÄMNEN I ARTIKELN

Bonde söker fru

Linda Lindorff

Mentalsjukhus