Mejla

Lena Mellin

Hon vill ha mera bråk om skolan

Magdalena Andersson vill att den blir en valfråga

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

ALMEDALEN. Magdalena Andersson vill att valet ska bli ett slag om skolan.

Om vem som sköter den bäst, företagsledare eller politiker.

Gissa vad hon tycker är det rätta svaret.

Magdalena Andersson talar i Almedalen.
Magdalena Andersson talar i Almedalen.

Magdalena Anderssons första Almedalstal som partiledare inleddes med en lovsång till Sverige. Till naturen. Till tilliten som gör att vi lämnar nyckeln till grannen för att få blommorna vattnade. Till sjukvården och förskolan.

– Jag älskar Sverige och är stolt över att vara svensk.

Jo tack. Det är det många som gör. Men det är knappast ett ämne som gör att hjärtat slår lite snabbare. Inte ens hos en så månghövdad publik som Magdalena Anderssons under Almedalsveckans första tal.

För höjd puls krävs konflikt. Skärpa i ord och åsikt. Och det kom till sist - om skolan, denna ständigt omorganiserade institution.

– Vad som står på spel (i valet reds. anm,) är vilka värderingar som ska genomsyra Sverige, sade Andersson och hävdade att om högeroppositionen får styra blir Sverige ”ett annat”.

Magdalena Andersson ger sig inte om skolan. Hon vill ha den som en valfråga. Slaget om skolan.

”Så kan vi inte ha det”

Redan under en presskonferens tidigare på dagen på en stekhet skolgård mot en fond av utvalda barn drog hon upp linjerna.

Hittills har Socialdemokraterna haft minst sagt svårt att få stöd för sina förslag på skolans område som rör begränsning av friskolornas vinster och andra förslag på friskoleområdet.

Men sedan Magdalena Andersson tycks ha bestämt sig för att göra skolan till en valfråga återkommer hon nu på tre fronter.

Det beror sannolikt inte bara på att skolan sedan länge är den tredje viktigaste politiska frågan enligt väljarna. 20 procent, en femtedel av väljarkollektivet, placerar skolfrågan så högt.

Det kan också tillskrivas ett personligt engagemang hos statsministern. Det har varit tydligt länge och underströks under presskonferensen. Vid två tillfällen meddelade Andersson ampert att ”så kan vi inte ha det”.

De tre områdena är:

• Totalt förbud mot vinstuttag. Friskolor drivs med skattepengar. Aktiebolag är inte ovanliga. Deras uppgift är, enligt aktiebolagslagen, att generera vinst.

Regeringen har under våren fått sitt förslag på det här området nedröstat av riksdagen. Därför tillsätter regeringen nu en utredning som får i uppgift att ta reda på hur det kan gå till - utan att någon skola stängs.

– Vi är inte emot friskolor och inte emot valfrihet, säger Andersson. Motviljan är, enligt henne, riktad mot att aktieägare berikas av pengar från skattebetalarna som var avsedda för skolan.

– Sverige är det enda land i hela världen som tillåter det, upprepade Magdalena Andersson om vinster i den skattefinansierade skolan.

• Ett nationellt skolvalssystem ska utformas av Skolverket. Magdalena Andersson anser att den nuvarande brokiga vävnaden av skolköer starkt bidrar till segregationen i samhället. För att deras barn ska komma in på rätt skolor krävs i vissa fall att föräldrarna anmäler dem till skolkön redan på BB.

• Totalstopp mot nya religiösa friskolor. Regeringen kommer att föreslå att nya religiösa friskolor inte får öppnas.

Anledningen är att en del skolor pekats ut av Säpo som drivhus för våldsbejakande islamism.

Liberalerna sade nyligen att de vill stoppa alla religiösa friskolor, nya som gamla. Magdalena Andersson är inte främmande för det om fler partier ansluter sig till den linjen.

LÄS MER: Allt om valet 2022

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

Anderssons hårda höger-angrepp: Attackerar det vi älskar

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2022

Lena Mellin

Almedalsveckan

Magdalena Andersson

Socialdemokraterna