Tone Schunnesson

Heard ses som förlorande psykhäxa - hur det än går

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

 Amber Heard och Johnny Depps rättegång har pågått i en evighet och är inte slut än. Men om tio dagar är det tveksamma tidsfördrivet, som sänds live på Tiktok och Youtube och som är upphov till oändligt antal memes, äntligen slut.

Amber Heard och Johnny Depp under rättegången.
Amber Heard och Johnny Depp under rättegången.

Depp, den före detta indieskådisen som blev miljonindustri i form av Disneys alkoholiserade pirat, har fått en perfekt fiende i skådisen och exfrun Amber Heard. Heard tog ut skilsmässa 2016 och sedan dess är det svårt att säga vad Heard är känd för, förutom just den våldsamma relationen med piratgubben.

På Heards skilsmässoansökan följde en ansökan om besöksförbud, som beviljades, och på så sätt fick offentligheten nys om Depps påstådda misshandel. Fotografier cirkulerade på nätet som visade en blåslagen Heard och under hennes vittnesmål de senaste dagarna har hon berättat mer ingående om det grova våld som hon menar att Depp utsatt henne för. 
 

Depp vittnar precis tvärtom, att Heard varit den våldsamma parten och att han aldrig gjort henne illa.

Rättegången har exploderat som content på Tiktok. I klipp med miljarder tittningar förlöjligas Heard och hennes vittnesmål plockas sönder med hjälp av klassisk sexism (hon skådespelar/hon gråter för mycket/hon gråter för lite). Depp i sin tur, som haft svårt med karriären sedan misshandelsanklagelserna, har gjort lite av en comeback. 

Trots vittnesmål som pekar på svår missbruksproblematik läggs lustig musik över fyllehistorierna på Tiktok medan juryn förtjust skrattar åt megastjärnans charmerande sätt.
 

Det är inte första gången Depp, som är 22 år äldre än Heard och säkert 22 gånger så rik, försöker vinna ett förtalsmål efter det misslyckade äktenskapet. 2020 anmälde Depp en tidning i England för att ha kallat honom hustrumisshandlare. Han förlorade eftersom ja, han verkade ha misshandlat sin hustru.

Nu har Depp anmält Heard efter att hon skrivit en text om att ha överlevt våld i hemmet. Depp nämns inte i texten men som vi sett i andra rättegångar post-metoo spelar inte det någon roll.

När Irena Pozar, som nyligen gav ut ”Backlashen: metoo och revolutionen som stoppades”, förra veckan gästade ”Raseriet”, Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrbys podd, pratade de om hur även feminister rycks med i drevet mot Heard. 

Konsekvensen, menade Pozar, är att andra kvinnor ser detta och blir skrämda till tystnad.

 

Sanningen är aldrig särskilt viktig när sådana här fall blir en del av zeitgeisten. 

I stället blir rättegången en symbol för en feministisk backlash eller kanske för hur fankultur utvecklats (du kan köpa ”Team Johnny Depp”-merch på Etsy) eller hur sociala medier dikterar vad traditionella medier väljer att bevaka.

Sanningen spelar inte heller någon större roll för underhållningsvärdet. När kamerorna stängs av ska Heard, numera betraktad som internationell psykhäxa, fortsätta leva sitt liv. Hur det ska gå till återstår att se. 

Fortfarande vill vi som samhälle inte tro på kvinnor, om de inte uppfört sig som den omöjliga och felaktiga idéen om det perfekta offret. Och fortfarande, som samhälle, vill vi tro på män bara för att de är sköna. Även om Heard vinner rättegången är hon en förlorare i publikens ögon. Det är den verkliga tragiken.

Publisert:

LÄS VIDARE