Oisín Cantwell

Sossarna är bäst i världen på cyniskt maktspel

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Morgan Johansson, justitieminister.
Morgan Johansson, justitieminister.

Politiskt elände som tolkarna i Afghanistan och cementkrisen trollades bort inom några timmar.

Svenska sossars cynism och fräckhet är i världsklass.

Hängde ni med i uppvisningen i går i hur maktutövning ska bedrivas?

Först ut var justitieminister Morgan Johansson. Han har i dagar tvått sina händer om de afghanska tolkarna.

Regeringen kunde inget göra för att hjälpa människor som riskerar att mördas för sina insatser i det svenska försvarets tjänst. Grundlagen sätter stopp!

När juridiskt kunnigt folk invände att statsrådet pratade smörja och att det visst finns legala förutsättningar för politisk intervention bytte Johansson talepunkt och påstod att moderaterna ville att 10 000 afghaner skulle få komma till Sverige.

Naturligtvis skulle högern i nuvarande politiska klimat inte kräva någonting ens i närheten av detta, men vad spelar det för roll när en maktsosse vill skifta fokus.

Sociala medier svämmade över av referenser till det klassiska radioskämtet om tiotusen tyska bögar som skulle invadera monarkin i händelse av EU-medlemskap och justitieministern var illa ute.

Hur lösa en sådan knipa? Naturligtvis genom att byta taktik och plötsligt meddela att Försvarsmakten och Migrationsverket tittar på frågan.

Vad hände med hindren som grundlagen reser? Horderna av afghaner som var på väg hit? Allt försvann mystiskt ner i något slukhål.

Därmed var frågan död. Oppositionen, som de senaste veckorna haft medvind i frågan och larmat om att kalla försvarsministern till utskott, var desarmerad.

Några timmar senare var det dags för nästa show. Dags att lösa problemet med det hotande stoppet av kalkbrytningen i Slite.

De flesta kan nog storyn vid det här laget, men det är nog lika bra att summariskt rekapitulera vad eländet handlar om.

Cementa har till medier skickligt sålt in en berättelse om hur stelbenta domstolar och politiker är på väg att lamslå byggsektorn och orsaka massarbetslöshet och investeringsbortfall på åtskilliga miljarder i månaden.

Att den akuta risken om cementbrist sannolikt hade undvikits om bolaget bara gjort sitt jobb ordentligt och presenterat en vettig miljökonsekvensbeskrivning för den trilskande överdomstolen har det pratats mindre om.

Juristerna vägrade att ens pröva om Cementa skulle få fortsatt kalkbrytning då underlaget i ansökan var för dåligt. En kritik så god som någon.

I går eftermiddag kallade så näringsminister Ibrahim Baylan och vice statsminister Per Bolund till presskonferens.

Miljöbalken ändras tillfälligt och regeringen ges rätt att besluta att Cementa får fortsätta bryta kalk i åtta månader efter att nuvarande tillstånd gått ut.

I praktiken tillåts under denna tid en verksamhet som kan få dystra konsekvenser för grundvattnet utan att en ordentlig konsekvensanalys finns.

Att lägga fram en lösning av detta slag bara dagen efter FN:s senaste skräckrapport om klimatet är naturligtvis inte en optimal situation för en miljömupp som Bolund.

Men det är sossarna som, på gott och ont, i slutändan bestämmer i regeringen i frågor som dessa, hur mycket vice statsminister än står på en presskonferens och babblar om klimatmål och vikten av att lyda Sveriges och EU:s miljölagar.

En inte oväsentlig aspekt i den här soppan är att Cementa har överklagat Miljööverdomstolens beslut till Högsta domstolen.

Det regeringen i praktiken gör är med andra ord att med en tillfällig lagändring runda en pågående juridisk prövning.

Det skulle förvåna mig om lösningen strider mot grundlagen, en armé av jurister på diverse departement har slitit med frågan hela sommaren, men nog är tilltaget konstitutionellt utmanande.

Inga protester lär dock höras från de borgerliga partierna. Det vore politisk galenskap att komma dragandes med finjuridiska invändningar när nationens överlevnad påstås närmast stå på spel.

Nu är i och för sig cementkrisen endast temporärt avstyrd. Vad som sker när tidsfristen löper ut har regeringen ännu ingen aning om. Att Högsta domstolen ens tar upp frågan är osannolikt.

Men detta är av underordnad betydelse. Frågan är tills vidare bortstädad från bordet. Moderaterna, som har väsnats en hel del om det politiska ansvaret för situationen, har tappat luften.

Socialdemokraterna är med inte obetydlig marginal bäst i Sverige på att bedriva maktspel.

Publisert: