Mejla

Natalia Kazmierska

Unga i Botkyrka: ”Känner press på att försörja familjen”

Kan hoppa av skolan för att hjälpa till när föräldrar varslats

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

BOTKYRKA. Barnfattigdomen har länge minskat i Botkyrka kommun. Men i den ekonomiska krisen ökar nu förfrågningarna om försörjningsstöd. 

– Många ungdomar känner press på sig att försörja familjen, säger Nigina Abdukarimjonova, 22.

I dag dimper två toppolitiker ner på Alby torg, där grönsakshandeln med kål och druvor är igång som vanligt igen. Riksdagsledamoten Leila Ali Elmi och jämställdhetsminister Åsa Lindhagen, båda miljöpartister, ska studera pandemins verkningar och träffa förortens unga. Som Nigina Abdukarimjonova, kanske blivande journalist.

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen, även ansvarig för arbetet mot diskriminering och segregation, och Leila Ali Elmi, riksdagsledamot MP.

– Många unga känner stor oro för det ekonomiska, eftersom föräldrar har blivit av med jobbet, berättar hon.

Nigina Abdukarimjonova har en kompis som funderar på att sluta plugga på grund av familjens ekonomiska problem:

– Han var redo att hoppa av skolan och gå ut och försöka försörja familjen. Och han är ju inte ens vuxen, han är en ungdom. Det har berört mig mycket, säger hon.

På sajten Botkyrkas röster skriver hon om ungdomar i sin närhet som drabbas av coronakrisen. Det är inga hoppfulla berättelser.

En 21-årig kvinna från Fittja berättar om sin situation:

”Eftersom vi är många i familjen och alla mina familjemedlemmar inte jobbar måste jag jobba extra mycket för att bidra till dem med pengar”

En annan 20-åring berättar:

Vi har många räkningar som måste betalas. Mina föräldrar får lite bidrag men det räcker inte. Jag brukar ge 90 procent av mitt lön till mina föräldrar för att de ska betala alla räkningar och för att de ska handla mat hem.”

Nigina Abdukarimjonova är Botkyrkabo, och har just gjort praktik på lokala tidningen Fanzingo.

Botkyrkaborna är mest trångbodda i hela Sverige, enligt nya siffror från SCB. Den gymnasieelev som ska studera på distans delar ofta rum med flera syskon, tvingas ha familjens ljud och stök tätt inpå hela dagarna. Föräldrar har yrken som kräver att man åker tunnelbana och rör sig ute i samhället trots riskerna. 

– Min pappa har inte ett jobb där han kan jobba hemifrån, han är lokalvårdare på en galleria. Så är det för många i området. Många jobbar också inom restaurangbranschen som tagit mycket stryk, de går på knäna, säger Mohammet Tozak, 18 år. 

Han är ordförande i Alby ungdomsråd, som jobbar för att aktivera unga i området. Men det ser dystert ut till sommaren. Idrottsföreningarna har ställt in verksamhet. Färre får sommarjobb, på grund av pandemin. 

Muhammet Tozak, 18 år, ordförande i Alby ungdomsråd. ”Det finns för lite mötesplatser för unga i Botkyrka”, menar han.

– Det tär på ungdomarna såklart, vissa kan hamna på fel väg. De har inget att göra. Det kommer vara mycket häng, det är inget dåligt i sig, men det dåliga är att det sker på platser där det inte finns mentorer och vägledning. Utan i portar, i centrum. Det är lätt hänt att man får förebilder man inte vill ha, säger Muhammet Tozak.

 

Botkyrkas säkerhetschef Pernilla Vera-Jr, ansvarig för kommunens coronastrategi, säger att de är noga med rekommendationer till dem som samlas i gäng. Till exempel: ”Du smittar även fast du är utomhus”

Men det är svårt att överblicka vad pandemin får för konsekvenser för en del unga.

– Just de här personerna som normalt inte har ett behov av myndigheter, dem är det svårt att få koll på, det är inte naturligt för dem att vända sig till oss, säger Pernilla Vera-Jr.

– Jag skulle verkligen uppmana att söka kontakt med myndigheter innan man gör avkall på sin egen utbildning, för den är så himla viktig. Det är inte ett alternativ som jag hoppas unga väljer.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

”Segregationen har funnits långt innan corona kom, men corona har lyft de här frågorna till ytan” säger Leila Ali Elmi (MP). Hon menar att politiken måste bygga mer bostäder som folk har råd med. Här tillsammans med Victoria Escobar från föreningen Changers Hub.
Alby är en del av Stockholms tätort och en kommundel i Botkyrka kommun. Här Alby centrum.

Av: 

Natalia Kazmierska

Publisert:

LÄS VIDARE

Födda i Somalia, Turkiet och Irak får oftare covid-19

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Botkyrka

Alby

Leila Ali Elmi

Åsa Lindhagen

Politik

Coronaviruset