Mejla

Wolfgang Hansson

Därför kan Kamala Harris hjälpa Biden att slå Trump

KOLUMNISTER

Joe Biden har inte bara valt en parhäst som kan hjälpa honom att slå Donald Trump.

I Kamala Harris har han också utsett en kronprinsessa som ligger väldigt bra till för att bli USA:s första kvinnliga president.

Men Bernie Sanders supportrar har skäl att vara besvikna.

Valet av Kamala Harris är allt annat än en sensation. Hon har hela tiden tillhört förhandsfavoriterna. Det enda som egentligen legat henne i fatet är att hon i början av presidentvalskampanjen hårt attackerade Joe Biden för att inte tillräckligt ha bekämpat segregation och rasism. Anklagelser som enligt hustrun Jill träffade Biden som ett hårt slag i magen.

Men de två verkar ha grävt ner stridsyxan och Harris har de senaste månaderna sagt att hon kommer att göra allt för att Biden ska slå Trump.

Nu får hon en roll längst fram i frontlinjen.

För det mesta spelar valet av vicepresidentkandidat inte så stor roll men Kamala Harris har en rad kvaliteter som kan hjälpa Biden att vinna mot Trump den 3 november.

Harris är afroamerikan. Hennes pappa är från Jamaica och mamman från Indien. Det innebär inte per automatik att alla svarta och sydasiater kommer att rösta för Biden men det ökar hans trovärdighet när han säger att han på allvar vill ta itu med rasismen i USA och ge minoriteter samma chanser som vita.

Valet är också symboliskt viktigt eftersom Harris är den första färgade kvinna som utses till vicepresidentkandidat och bara den fjärde kvinnan överhuvudtaget i rollen.

Om Biden valt en vit kvinna hade han kunnat räkna med hård kritik från USA:s minoriteter.

Kamala Harris.

Foto: TT

Perfekt ålder

Biden är 77 år. Risken är uppenbar att han bara kommer att sitta en mandataperiod. Kamala Harris är bara 55. En perfekt ålder för amerikanska politiker.

I och med utnämningen får hon en gräddfil till att bli utsedd som Demokraternas kandidat inför nästa presidentval där Biden inte ställer upp. Vilket mycket väl kan bli redan 2024. Plötsligt är det hon som kan göra det som Hillary Clinton misslyckades med 2016, se till att USA får sin första kvinnliga president.

Det blir också hon som får hoppa in ifall Biden blir vald men avlider eller på annat sätt blir inkapaciterad under mandatperioden.

Visserligen imponerade Kamala Harris inte som presidentkandidat. Hennes stöd bland demokratiska väljare var överraskande svagt. Men i ett stort startfält visade Harris att hon är en tuff debattör och som senator har hon också stor erfarenhet av att kampanja.

Hon är med andra ord testad och risken för lik i garderoben mindre.

På ett sätt tar Joe Biden dock en rejäl risk genom att utse Harris. Han riskerar att stöta bort vänsterväljarna i partiet. Framförallt många av de unga människor som under nomineringsprocessen hade Bernie Sanders som sin favorit.

Biden kunde att blidkat dem genom att välja Elizabeth Warren som sin vicepresident men då hade han fått massiv kritik för att välja en vit kvinna i nästan hans egen ålder. Warren är snart passé. Kamala Harris är framtiden.

När Sanders efter mycket om och men drog tillbaka sin kandidatur var det efter löften från Biden att ta hänsyn till partiets vänsterblock. Men även om Kamala Harris är radikal i sina krav på att rasismen inom polisen måste bort så är hon i övrigt att betrakta som en mittenpolitiker. Mycket som Biden själv.

Joe Biden tillsammans med Kamala Harris.

Foto: TT

Trump svarade med smutskastning

Vad Biden kan hoppas på är att Sanders-anhängarna är så less på Trump att de är beredda att rösta på Biden bara för att få en demokrat i Vita huset.

Att Biden själv lagt mycket stor vikt vid vem som blir hans ”running mate” visas av att han tagit väldigt gott om tid på sig för att utse sin kandidat. Urvalsprocessen har varit mycket noggrann.

President Donald Trump välkomnade Harris in i matchen genom att omedelbart släppa en valvideo som smutskastar henne som falsk och vänsterradikal och var inte sen med att påpeka hennes misslyckande i primärvalen.

Men presidenten har skäl att känna oro. Han har själv mycket svårt att attrahera kvinnliga väljare och Kamala Harris kan mycket väl locka Trumptrötta republikaner att rösta på Biden.

Biden fortsätter att leda klart i opinionsmätningarna. Nu återstår att se om valet av Harris kan ge honom ytterligare en knuff framåt.

Trump har redan hunnit smutskasta Kamala Harris.

Foto: TT

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2020

Kamala Harris

Joe Biden

Donald Trump

Segregation

Bernie Sanders

Amerikansk politik