Mejla

Peter Kadhammar

Angela Gui såg ut som ett lätt offer men avslöjade hela UD-skandalen

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Angela Gui.
Angela Gui.

KOLUMNISTER

Angela Gui kunde ha varit ett lätt offer.

Männen från Kina lockade henne med pengar och frihet - frihet för hennes pappa, som är politisk fånge, ekonomisk frihet för Angela, som är en fattig student.

De bjöd henne på resa till ett möte i Stockholm. De hämtade henne med en Bentley för att köra henne 600 meter längs Vasagatan från Radisson Viking till Sheraton där de skulle ha samtalet.

Vänta, vi ska strax berätta. Tålamod. Något att äta? Dricka?

De hyrde "vip-lounge" på Sheraton. Mannen som utgav sig för att vara industrimagnat, framstående akademiker och vän med inflytelserika personer i Kina sa att han hade en permanent svit på hotellet dessutom.

Deras legitimation inför Angela Gui var Sveriges dåvarande ambassadör i Kina, Anna Lindstedt, hon som nu är åtalad för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt. Om ambassadören gick i god för dessa män, kunde då en 24-årig student tvivla på dem?

Det var Angela Guis ålder när hon gick in i fällan på Sheraton i januari förra året.

Hon gick in i buren men det var hon som sedan rev ner den.

Männen från Kina ville ha tyst på henne. Hur de planerade upplägget får vi aldrig veta. Varken den påstådde magnaten Kevin Liu eller hans påstådde VD John Meewella är åtalade eller kallade som vittnen.

Åtalad är bara Anna Lindstedt som enligt Angela Gui satt och lyssnade när Meewella hotade och pressade henne att sluta bråka om sin pappa bokförläggaren Gui Minhai, sluta kampanja och framträda i tidningarna.

Anna Lindstedt förde utan utrikesdepartementets vetskap egen diplomati, i praktiken med Kina via dessa mystiska män enligt åklagaren. Därför åtalas hon.

Den svagaste offras alltid.

Svensk-kinesiska förläggaren Gui Minhai.

Svagast i denna berättelse var Angela Gui. Fattig, ung, ensamstående, utan kontakt med sin mor och med en pappa som kidnappades i Thailand och fördes till Kina. Uppväxt i Göteborg, doktorand i vetenskapshistoria i Cambridge.

En analys på håll skulle säga att hon bör vara lätt att snärja med smicker, känslor, pengar, hot, hopp. Något av detta. Eller allt.

Männen från Kina spelade på hela klaviaturen och mycket riktigt brast det för Angela Gui uppe i "vip-loungen". Meewella hotade och skällde, ambassadör Lindstedt kisade ner i golvet och magnaten Kevin Liu påstods vara på kinesiska ambassaden för att ordna med pappans frigivning. Om bara Angela föll till föga och lovade tystnad.

Hon reste sig upp. Hon grät. Hon skrek.

Angela Gui for hem till England igen. Väl hemma kontaktade hon utrikesdepartementet i Stockholm. Hade UD verkligen sanktionerat detta möte?
Så rullades historien upp.

Angela Gui gav sin berättelse i Stockholms tingsrätt på torsdagen. Hon framträdde på länk från en engelsk domstol. Hon gav en lång och detaljerad berättelse, väsensskild från den åtalade ambassadör Lindstedts enstaviga svar och svävande meningar.

Den svagaste ska alltid offras.

Denna sanning bekräftas i polisens omfattande förundersökning och i ambassadör Lindstedts uttalanden i rätten.

För plötsligt är det som om Lindstedt, Kevin Liu, och John Meewella har ett gemensamt intresse: ingen av dem har gjort något fel.

Förre Kinaambassadören Anna Linstedt anklagas för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt.

Så varför blev mötet på Sheraton en katastrof?

Anna Lindstedt la i sitt vittnesmål ansvaret hos Angela Gui.

Det var hon själv som förde fram att hon kan påverka media - det vill säga få bort eller åtminstone tona ner kritiken mot regimen i Peking.

Angela Gui "öppnade" för att kontrollera media, sa Lindstedt. Då blev John Meewella så entusiastisk och entusiasmen växte och det som förut varit mer som "brainstorming" - om media - blev till krav och då reste sig Angela Gui.

– Jag kontrollerar media men du kontrollerar inte mig!

Sa Angela Gui enligt Anna Lindstedt. Så exploderade grälet och mötet bröt ihop.

Den svagaste ska alltid offras.

Polisen har förhört John Meewella som är bosatt i Finland. Han påstår att Angela Gui var beredd att offra sin far, med entusiasm till och med:

Hon sa till mig "Du ska veta John ... hela det här fallet ... jag bryr mig inte!" Jag tror hon använde ordet bullshit. Hon sa "Min far bryr sig inte ens om mig. Och jag bryr mig överhuvudtaget inte om min far ... han var värsta föräldern för mig."

Så står det i polisens förundersökning.

Utanför rättegångssalen där Angela Gui nu vittnat.

Och en av Kevin Lius och John Meewellas svenska medarbetare, en ung kvinna som försökte knyta an och bli vän på så närgånget sätt att Angela Gui undrade vad som pågick, denna unga kvinna säger i polisförhör hon talade med Angela om hennes privata hälsa och problem.

Den svagaste ska alltid offras.

Den är grundtonen i mängder med agentberättelser. En människa blir indragen i ett spel som är omöjligt att överskåda, ett spel med mäktiga krafter. Vem står bakom? Vad är syftet?

Men i goda äventyrsberättelser kan den svagaste visa krafter ingen räknade med eller ens ser när de visar sig. I rätten sa Angela Gui: Jag grät och verkade kanske därför ledsen. Men jag var arg.

Hon ringde UD och frågade: ska det gå till så här?

Hennes långa vittnesmål var en gripande och viktig föreställning.

Av: 

Peter Kadhammar

Publisert:

LÄS VIDARE

Åtalade ambassadören Anna Lindstedt skolexempel på naiv svensk

ÄMNEN I ARTIKELN

Anna Lindstedt

Angela Gui

Gui Minhai

Kina

Stockholms tingsrätt

Utrikesdepartementet