Mejla

Malin Wollin

Får vi ligga med varandra?

Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog, på tisdagens pressträff.

Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog, på tisdagens pressträff.

Foto: PETER WIXTRÖM

KOLUMNISTER

Jag skriver aldrig om sex. Det passar sig inte.

För mig. Det passar sig nog inte för er heller, att jag skriver om sex. Bäst för alla att jag låter bli. Men jag uppskattar att det finns andra som ger sig in i det köttigt intima, som delar med sig, analyserar vår sexuella samtid och försöker förklara det oförklarliga: varför vi ligger med varandra trots att vi inte försöker få en bebis. Vi gör det för att det är roligt och skönt och porrigt och härligt och mänskligt och naturligt.

Antar jag. Vad vet jag, jag skriver inte om sex.

Väldigt många tycker att sex är knöligt och omständligt och pinsamt att prata om och i vissa fall ägna sig åt. Ändå ska vi låtsas som om det är den enklaste sak i världen att lägga oss nakna på varandra och försöka att inte skratta ihjäl oss.

Sex är det naturligaste i världen, själva förutsättningen för vår existens. Ändå är sex som att släppa en stor kladdig könsbomb när samlagspratet letar sig in i torra rum.

För det som hände vid tisdagens gemensamma presskonferens med myndigheterna var så stillsamt chockerande, så väntat och ändå så oväntat. Det var en direktsänd studie i erotik möter statistik.

På podiet stod den andra Anders, han som heter Wallensten, han som skulle varit Tegnell om inte Tegnell funnits. För resurserna finns. Lugnet, sakligheten, tryggheten, värdigheten, han har allt det vi insett att vi älskar. Men vi präglades på Tegnell och han är den förälder vi föredrar trots att man ska älska mamma och pappa lika mycket.

Anders Wallensten stod där och var beredd på frågorna från den samlade pressen, och en fråga dinglade över alla huvuden som en stor rosa pung.

För tidigare under dagen hade nämligen den danska Sundhetsstyrelsen sagt ja till singelsex.

Chefen för myndigheten, Sören Broström (åh danskarna och deras Sören!) sa:

– Vi är sexuella varelser och självklart kan man ha sex i den här situationen.

Så typiskt danskarna att komma farande över sundet med en svullen pölse i ena handen och sin sexuella frigörelse i den andra. Hallå, vi försöker vara allvarliga här.

Och så kom den, Emma Löfgren från The Local tog en för laget och frågade:

– Är det okej att fortsätta dejta runt och ha sex?

Anders böjde sitt huvud. Hur samlar man sig när man är en myndighetsperson på ett podium med heltäckningsmatta, har ett pressuppbåd och Sveriges befolkning framför sig och precis blivit ombedd att redogöra för hur det går med landets one night stands nu?

Rummet var så tyst. Man hade kunnat höra två coronavirus ha sex med varandra.

Anders tittade upp från sin välbehövliga paus och sa något om att vi i Sverige undviker folksamlingar, vilket jag tolkar som att vi bör undvika sex med många på torget.

Jag har aldrig identifierat mig så starkt med en tjänsteman i hela mitt liv.

Och nu går både Wallensten och Wollin tillbaka till att aldrig prata om sex.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skaffa friskintyg inför resa på doktor.se – garanterat svar inom 48 timmar

Doktor.se

En högre känsla av högläsning:

  • Det finns många anledningar att skaffa barn, på min personliga topp fem återfinns att läsa högt. Livets finaste är ett barn som säger ”En till!”.
  • Enligt en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Sveriges Radios Kulturnytt så läser 47 procent av kvinnorna för sina barn medan siffran för männen är 28 procent.
  • Jag vet inte riktigt vad man ska säga om det här mer än att det är allas förlust, inte minst för 53 procent av kvinnorna och 72 procent av männen.

Av: 

Malin Wollin

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Sex & samlevnad

Coronaviruset

Anders Wallensten