Mejla

Peter Kadhammar

Tänk på Bibeln och välj rätt ord när Israel fördriver palestinier

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

I den tidiga morgonens radio talar röster om vräkningar. Det gäller människor som ska avhysas från sina hem i stadsdelen Sheikh Jarrah i östra Jerusalem. Vräkning är ett fint ord. Rent. Det ger en känsla av lag och ordning. En tvist mellan hyresvärd och hyresgäst.

Nu har domstolen i vederbörlig ordning beslutat att hyresgästen ska vräkas.

Domstolen är israelisk.

Hyresgästerna är palestinier. De bråkar. Kastar sten. Ropar och demonstrerar. Det föreligger fara för liv och lem.

Lyssnar jag bara på radion blir jag inte klokare. Min reaktion blir då: Varför ska dessa människor alltid ställa till besvär? Det blir aldrig en lugn stund om inte två parter kan komma överens. Resonera som vuxet folk. Respektera domstolen. Den har fattat sitt beslut. Land ska med lag byggas.

Jag dricker mitt té.

 

Vem har rätt i det här? frågar studiovärden.

– Ska man titta på israelisk lag och hur domstolen dömer så har (den judiska) bosättarorganisationen rätt till viss del av marken. Men samtidigt kanske det inte är så lätt heller för det handlar trots allt om personer som bott här i 65 år och att det största problemet enligt palestinierna är att det inte finns en motsvarande lag för palestinier som kan få tillbaka mark på israeliskt område.

Så svarar radions korrespondent i Mellanöstern. Det är ett opartiskt svar. "Enligt palestinierna." Oklanderligt i ett program som alltid säger å andra sidan när det sagt å ena sidan. Som om det handlar om åsikter, tyckanden.

Och inte blir man klokare.

– Det är en ganska komplicerad historia, säger rösten i radion.

Jag besökte Sheikh Jarrah senast för två år sedan. Nabil al-Kurd, en pensionerad palestinier, visade sitt hem. Han hade bara halva huset kvar. Herr Yakov hade flyttat in i den andra halvan. En israelisk domstol hade funnit att Nabil al-Kurd byggt till sitt hus utan tillstånd.

Palestinier får aldrig bygglov.

 

Myndigheterna bestämde inte att byggnaden skulle rivas eller att Nabil skulle betala straffavgift eller liknande. I stället flyttade judiska bosättare in. Nabil sa att under tio år hade minst 65 personer bott där. Herr Yakov var senast i raden. Men han bodde inte i sin halva. Den delen av huset var skräpig och förföll. Herr Yakov markerade blott närvaro och förpestade livet för Nabil al-Kurd.

193 palestinier i Sheikh Jarrah miste sina hem den våren, enligt FN-organet OCHA.

Mitt emot Nabil al-Kurds hem låg ett stenhus med mängder av övervakningskameror och den israeliska flaggan slokande på taket. Där hade israeliska bosättare flyttat in sedan palestinierna vräkts.

I begynnelsen fanns Ordet, och Ordet fanns hos Gud, säger Bibeln. Den som behärskar ordet behärskar tillvaron. Skapar världen. Därför är det så viktigt att barn lär sig läsa och fortsätter att läsa. Det räcker med att höra förortsgangstrarnas beklämmande verbala fattigdom i Netflixserien ”Snabba cash” för att inse ordens betydelse.

Har du inget språk blir du fånge i din egen oförmåga. Du får uttrycka dig på annat sätt. Med nävarna. Svordomar. Tystnad.

Orden är det viktigaste maktinstrumentet. Termerna arbetsgivare och arbetstagare är ett klassiskt exempel på hur språket speglar en samhällelig hierarki.

 

Här är ett exempel från en annan ockupation än den israeliska av palestinskt område. Sovjetunionen ockuperade Tjeckoslovakien 1968 när kommunisterna i Prag blivit alltför liberala. Ockupanterna och deras medlöpare rensade ut misstänkt frisinnade personer ur parti och statsförvaltning, från tidningar, tv och radio. Böcker på biblioteken makulerades. Författare hänvisades till arbeten som städare och fönsterputsare.

Det kallades normalisering.

Den tyske författaren Heinrich Böll använde ett annat uttryck, kulturens kyrkogård.

Det är två ord för samma fenomen. Vilket skulle du välja?

Ordet vräkning är obehagligt men beskriver ändå lag och ordning. ”Myndighets åtgärd att tvinga den som inte har rätt att nyttja en fastighet eller byggnad att flytta”, säger Nationalencyklopedin.

Men om den vräkte alltid är palestinier? Som inte har rätt att återvända till den plats inne i Israel hans familj en gång flydde från?

Det finns ord som exaktare än vräkning beskriver vad som sker.

Fördrivning. Etnisk rensning.

Ord är inte neutrala. Man väljer dem för att beskriva verkligheten. Eller inte.

 

Av: 

Peter Kadhammar

Publisert:

LÄS VIDARE

Kriget har kommit till Nabils trädgård i Jerusalem

ÄMNEN I ARTIKELN

Upptrappningen mellan Israel/Palestina maj 2021

Jerusalem

Israel

Israel/Palestina-konflikten

Palestina

SR, Sveriges Radio