Trump kommer aldrig kunna visa sig i New York igen

NEW YORK. Hemstaden hade vänt sig mot presidenten redan långt tidigare.

Men det skamliga kaos han orsakade i Washington i onsdags blev den slutgiltiga droppen.

Donald Trump och hans familj kommer aldrig mer kunna visa sig i New York.

Det går att hävda att världsmetropolen han föddes och växte upp i alltid haft en kluven relation till Donald Trump. Även när han bara var en pompös fastighetsmagnat, prålig tv-stjärna och allmän skojare rynkade många på näsan. Vulgariteten blev tidvis för påträngande, till och med för 80- och 90-talets Manhattan.

Men i huvudsak accepterades The Donald ändå som något slags kuriöst, smålustigt exempel på hur det kan bli när en typisk, ständigt snackande och dribblande bluffmakare – ja, en ”hustler” – från Queens tränger sig uppför den sociala stegen och blir rik.

Bråk mellan polis och Trumdemonstranter utanför Kapitolium.
Bråk mellan polis och Trumdemonstranter utanför Kapitolium.

Sedan han klev ut på den politiska scenen och till hemstadens bestörtning och gränslösa häpnad lyckades slugga sig hela vägen till Vita huset har den allmänna motviljan dock vuxit sig kompakt. Inte så konstigt i sig, New York City är en liberal bastion, demokratiska presidentkandidater får ofta mellan 70 och 80 procent av NYC-rösterna. Men att en stadens son blir så illa omtyckt att han till sist slutar åka hem – vi har de facto inte sett några trumpar här på ett par år – är ändå anmärkningsvärt.

Och från och med nu kan såväl presidenten själv som resten av familjen beskrivas som persona non grata vid Hudson-flodens mynning. De omskakande, skändliga scenerna i onsdags, när han med ett uppviglande tal bussade en oregerlig mobb på Kapitolium, blev det omtalade strå som till sist knäckte storstadskamelens rygg.

Uttrycker ren vämjelse

Till och med de fåtaliga anhängare som ändå funnits kvar har sedan dess tagit avstånd. Bestämt. Personliga bekanta med konservativa övertygelser uttrycker ren vämjelse – fast jag kan tycka att de borde insett att historien om president Trump alltid skulle sluta ungefär så här – och Trump-lojala New York Post-krönikörer som i det längsta försvarat honom skriver upprörda tirader om att han och han allena bär ansvaret för att den amerikanska demokratins själva hjärta utsattes för en skändlig attack.

Så Donald Trump har tagit sin sista tugga av Det Stora Äpplet. Han kommer inte kunna visa sig på mammas gata mer, ingen vill synas med honom längre. Det visste han i och för sig redan om, presidenten och first ladyn Melania började strax efter valförlusten i november leta lämplig skola åt sonen Barron i Palm Beach-trakten (vilket för övrigt bevisar att allt tjafs sedan dess bara varit narcissistisk teater), men det kan ändå inte kännas alldeles muntert att i praktiken vara portad från en stad han i alla fall enligt sitt eget synsätt dominerade en gång.

Likadant är läget för de profilerade släktingarna som valt att dela det politiska strålkastarskenet med honom, särskilt dottern Ivanka och svärsonen Jared Kushner. De hörde innan äventyret i Washington till Manhattans unga societet, syntes i alla de rätta sammanhangen och rörde sig med alla de rätta högdjuren. Men även de är deporterade till Florida nu. De blir aldrig igen inbjudna till glittriga galor på Metropolitan-museet.

Det går inte att låta bli att undra: Var det värt det?

Donald Trump på New York Stewart International Airport i New Windsor N.Y.
Donald Trump på New York Stewart International Airport i New Windsor N.Y.
Publisert:

LÄS VIDARE