Mejla

Lena Mellin

De som struntar i restriktionerna är värda förakt

Regeringens nya tuffa lagar behövs inte – om vi sköter oss

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Smittspridningen ökar igen och regeringen höjer insatserna för dem som struntar i att hålla avstånd.

Begripligt.

Men hur skulle det vara om vi helt enkelt beter oss som vi ska? Det vore enklare för alla parter.

Socialminister Lena Hallengren (S) sade inte precis så här när hon och kulturminister Amanda Lind (MP) presenterade förslag om hur regeringen vill använda den nya tillfälliga pandemilagen. Men det var det hon menade.

När den första pandemivågen rullade in över Sveriges gränser för ett år sedan krävdes inte så hårda restriktioner för att vi skulle bete oss som vi borde, det vill säga hålla avstånd för att minska smittspridningen.

Men sedan kom sommaren och smittspridningen gick ner. När den andra vågen sköljde in över landet krävdes hårdare bandage för att vi skulle lyda.

Stefan Löfvens andra tal till nationen under coronaåret 2020 var gravallvarligt:

– Det vi gör nu kommer att påverka hur luciafirandet kommer att se ut. Hur julfirandet kommer att se ut. Vilka som fortfarande kommer att vara med oss i jul. Det kan låta hårt. Det kan låta brutalt.

– Men det är precis så hård och brutal verkligheten är, sade statsministern i talet den 22 november.

Nu ökar smittspridningen igen. Folkhälsomyndigheten ser allvarligt på läget. De hade knappt presenterat sin dystra lägesrapport förrän regeringen höjde insatserna för dem som missköter sig.

Inför hotet om ännu en smittvåg, en tredje, vill regeringen ha möjlighet att stänga ner stora delar av samhället. Man förstod baktanken direkt – en tredje våg kräver ökad stränghet jämfört med de tidigare. Hallengren sade inte det heller men det var det hon menade. Vi har blivit som knarkare som kräver större och större doser. Annars reagerar vi inte.

Regeringen vill vid en tredje våg kunna stänga alla ”handelsplatser”, det vill säga alla typer av affärer, och serviceinrättningar som exempelvis frisörer, gym, sport- och badhus liksom restauranger och andra serveringsställen.

Kommunerna ska få rätt att förbjuda människor att vistas på vissa ställen. Den som står på fel torg eller i fel park kan få betala 2 000 kronor i böter om polisen kommer.

Arkivbild.

I sanningens namn ska sägas att regeringen också vill få möjlighet att införa en del lättnader. Det ska kunna gå att öppna museer och idrottsarenor för publik – under förutsättning att det finns lokalt anpassade regler för hur många som får komma in.

Men det huvudsakliga budskapet är inte lättnader. Det är ännu mer åtdragna tumskruvar om eller när den tredje vågen kommer.

Jag har förståelse för att regeringen gör så. Smittspridningen skulle inte öka om alla uppträdde som de borde. Hot, pisk och stränga regler verkar vara det enda som tar skruv.

Men det vore betydligt enklare om alla gjorde rätt från början. Utan hot om böter.

Alla vet vad som krävs. Hålla avstånd. Hålla avstånd. Hålla avstånd.

Stanna hemma om man är det minsta sjuk och träffa så få personer som möjligt.

Hur svårt kan det vara? Inte alls. Det är bara att göra, hävdar jag.

Den som inte följer instruktionerna är illojal, orsakar en massa onödigt jobb och har, faktiskt, gjort sig förtjänt av förakt.

Bestämmelserna som ger regeringen nya vapen i kampen mot coronapandemin träder i kraft 11 mars.

 

Det vill regeringen kunna göra

  • Stänga samtliga handelsplatser, inte bara gallerior och varuhus. Även serviceinrättningar som frisörer, gym, sport- och badanläggningar samt restauranger och andra serveringsställen.
  • Ge kommunerna möjlighet att besluta om förbud mot att vistas på vissa platser om det finns en påtaglig risk för trängsel.
  • Ge möjlighet för museer, konsthallar och idrottsanläggningar att åter ta emot publik under förutsättning att det finns tillräckligt med plats.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Covid-19

Lena Hallengren

Regeringen

Coronaviruset

Lena Mellin