Mejla

Lena Mellin

Gissa vem som har rätt om Astras vaccin

Helt olika beslut i Sverige, Norge och Danmark

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

De nordiska länderna har tagit olika beslut om Astra Zenecas vaccin.
De nordiska länderna har tagit olika beslut om Astra Zenecas vaccin.

I Danmark har fortsatt vaccinering med Astra Zenecas vaccin mot covid- 19 stoppats.

I Norge rekommenderar experterna samma sak.

Men i Sverige fortsätter vaccineringarna. Vem ska man lita på?

För en månad stoppades all användning av Astra Zenecas covidvaccin i Sverige, Finland, Norge och Danmark. Orsaken var misstänkta allvarliga biverkningar i form av blodproppar och blödningar.

Sedan dess har vaccinet och de misstänkta biverkningarna undersökts ytterligare. Och beskedet från både världshälsoorganisationen WHO och den europeiska läkemedelsmyndigheten Ema att nyttan med att vaccinera sig med Astra Zeneca är större än risken.

Det har fått de fyra nordiska länderna Sverige, Norge, Danmark och Finland att fatta helt olika beslut.

Sverige: Användningen av Astra Zenecas vaccin återupptogs efter en nio dagar lång paus i slutet av mars. Men före pausen skulle Astravaccinet enbart användas till personer under 65 år. Efter pausen är det tvärtom. Nu är det bara de som fyllt 65 som får det i armen.

Finland: Har hanterat frågan på samma sätt som Sverige. Nu används det bara på 65-plussare.

Danmark: Pausade vaccineringen ungefär samtidigt som Sverige. Men i går, onsdag, berättade ansvarig minister att man slutar med vaccinet helt och hållet. Det kommer inte längre att användas i landet, oavsett ålder.

Norge: Den norska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten säger att man rekommenderar att Astra Zenecas vaccin lyfts ur det nationella vaccinationsprogrammet mot covid. Men den norska regeringen vill inte förhasta sig. De ska fatta ett slutligt beslut senast 10 maj.

Tills vidare används inte vaccinet och har inte gjort sedan de stoppade användningen den 11 mars, fem dagar före Sverige. I Norge har fyra personer dött av de misstänkta biverkningarna.

Fyra olika länder - men tre olika sätt att hantera den fortsatta användningen av Astra Zenecas vaccin på. Vem, eller vad, ska man lita på?

Att vaccinet först enbart användes för personer under 65 berodde på att det inte var tillräckligt utprovat i äldre åldersgrupper. Att det därefter enbart används på dem som är över 65 beror på att de misstänkta biverkningarna isolerats till dem som är yngre än så.

Danmark menar att deras smittspridning nu är så låg att de inte återupptar vaccineringarna i någon åldersgrupp. Det behövs helt enkelt inte, enligt den danska regeringen. De kommer att klara att koppla greppet på pandemin i alla fall.

Men i Norge och Finland är smittspridningen också låg, betydligt lägre än i Sverige. Ändå har myndigheterna där kommit till andra slutsatser än de danska.

I Finland fortsätter man, precis som i Sverige, att vaccinera 65-plussare. I Norge funderar man vidare, trots den norska folkhälsomyndighetens rekommendation att sluta.

– Konsekvenserna av att ta bort Astra Zenecas vaccin är stora, sade den norska hälsoministern Bent Höije.

Uttalandet är iskallt. Men det är kanske så man måste hantera en pandemi om man är i ansvarig ställning.

Det hälsoministern säger är ju att det handlar om att väga samhällsintresset, att begränsa smittspridningen, mot den enskildes intresse att inte drabbas av eventuella, allvarliga biverkningar. Den avvägningen ser olika ut i de olika skandinaviska länderna.

Vem har rätt, vem har fel? Det vet man inte förrän senare - om ens någonsin. Tills dess får man gissa.

Undersökningarna av de misstänkta, allvarliga biverkningarna fortsätter. Folkhälsomyndigheten sade under myndigheternas presskonferens under torsdagen ”vi följer utvecklingen”. Ett nytt svenskt besked kan alltså bli aktuellt. Man vet helt enkelt inte.

I Sverige vet man inte i förväg vilket vaccin man får. På plats får man antingen acceptera eller gå hem.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert: