Vad säger Gud till Alaskas muslimer?

KOLUMNISTER

Malaysias förste kosmonaut återvände förra veckan från rymden. Då han är muslim hade han vissa regler att ta hänsyn till där uppe. En av dem var qibla (böneriktningen). En rättrogen muslim ska be fem gånger om dagen, vänd mot Mecka. Men det är svårt att knäböja i nollgravitation eller vända sig åt rätt håll när man rundar jorden 16 gånger om dagen.

Därför publicerade Malaysias nationella fatwaråd en broschyr med böneregler för muslimer i rymden.

Visst är det coolt att religion anpassas till nya tider, men en förtappad själ som jag kan inte låta bli att le. Visste inte den allvetande Gud att människor en dag skulle flyga i rymden? Han kunde väl i Koranen, vägledningen för alla tider, ha gett direktiv om rymdbön? Typ ”det skola komma en tid då det bliva svårt att vända sig mot Mecka. I stålfågelns mage skola I som tron göra så gott I kunnen.” ... Nä.

Om Gud finns överallt, borde inte en bön från hjärtat nå henne vartåt den än riktas? Det står ju i Koranen att ”både öst och väst tillhör Gud”. Han har skapat hela världen och då är väl alla riktningar och platser lika vördnadsvärda?

(Speciellt med tanke på hur mycket Muhammed ogillade det förislamiska dyrkandet av döda ting. Visst, muslimer dyrkar inte bokstavligen Mecka – eller den heliga byggnaden Ka’ba som ligger där – men när man inte får be med ryggen mot Mecka blir vördnaden överdriven. Speciellt med tanke på att jorden är rund: den som har rumpan mot Mecka är ju rättvänd, fast från motsatt håll! Bönen får bara längre fågelväg.)

Extra roligt är att qibla var från början Jerusalem! Detta gällde i början av Muhammeds förkunnelse när han hade flytt hemstaden Mecka och ville närma sig Medinas judar. När han fick mer makt och judarna började tjafsa emot ändrade han böneriktningen – under pågående bön!

Förutsåg inte den allvetande Gud detta? Han kunde väl ha gett rätt qibla från början i stället för att ogiltigförklara sitt eget budskap. Kom Gud plötsligt på att ”äh hörni, skippa Jerusalem, jag kom på en bättre plats”?

En förtappad själ skulle kunna se politiska motiv i bytet, men hey, Guds vägar är outgrundliga. Det var väl tur att qibla ändrades, annars hade muslimer i dag bugat åt knesset, ockupationsmakten Israels parlament!

Problemet kvarstår dock: ber man åt ett håll ber man på sätt och vis mot allt i den riktningen. Stockholmare ber alltså även mot Liepaja i Lettland, Hrodna i Vitryssland, Rivne i Ukraina, Zonguldak i Turkiet, Irbid i Amman och, ser man på, Qiryat Shemona i norra Israel!

Fast nu drog jag en sylvass linje i Google Earth från Medismoskén till Ka’ba. Minsta felvändning (vi pratar millimetrar) och ens bön riktas mot knesset i alla fall. Slarvar du kan den rentav hamna åt Sheba-sjukhuset i Tel Aviv där Sharon ligger i vegetativt tillstånd. Det kan knappast vara ”halal”.

Svaret blir rimligen att Gud vet exakt vartåt man ber och platser ”i vägen” räknas inte. Men i så fall kan man lika gärna vända sig åt vilket håll man vill. En allvetande och allestädes närvarande Gud borde nås av bönen ändå.

PS. Kartteknisk fråga: Hur bör Alaskas muslimer göra? På vanliga kartor ligger Mecka i deras sydost. I min japanska karta är Japan i mitten och Amerika placerad på kartans högra sida. Då hamnar Mecka i Alaskas sydväst. Och tittar vi på en jordglob, ja då är kortaste fågelvägen mot norr! Vad säger fatwainstitutet i Schweiz (och Gud) om detta?

Nima Daryamadj

ARTIKELN HANDLAR OM