Tv-soffan är den nya bio-stolen

KOLUMNISTER

Jag tycker inte att Orvar ska vara så skadeglad över att "Filmkrönikans" tittarsiffror dalar. Det är inte så att Orvar gjorde SVT:s populäraste program heller. Ett program om film/på bio, vem som än leder det börjar kännas aningen 90-tal. Allt - nästan i alla fall - värt att se i dag, går nämligen på tv. Vad är "Miami Vice" eller ännu en svensk polisfilm mot "Sex and the city", "Vänner", "Desperate housewives", "Six feet under", "CSI", "24", "Prison break" eller säsongens bästa: "Entourage".

I Sverige sviker biobesökarna, men Cissi Elwin, ny boss på Film-

institutet, är så klart Carolina Klüft-positiv. Svensk film ska blomstra igen, jajamensan. Hur det ska gå till är desto mer oklart.

Vem vill skriva/regissera för bio när man kan skriva/regissera för tv och få fler tittare. Det där med att film är finare än tv håller inte längre.

Men på tv kämpar "Filmkrönikan" på. Som kusinen från landet, som glömdes kvar efter inspelningen av "Jurtjyrkogården".

SVT borde istället ge oss ett program om tv-serierna. Och nej, jag menar inte det horribla tv-programmet där man skämtade om tv, som Kajsa Ingemarsson ledde, om nu någon minns det. Utan ett program som älskar tv, som vill debattera tv, som vill rapportera tv, gräva i tv.

Tänk om det hade funnits en tv-krönika just nu: då hade vi kanske kunnat få sitta och fnissa åt kulturmupparna från Dagens Nyheter när de skäller om att SVT lägger ner Dokument utifrån för att satsa på drama, men kanske skulle vi också få en vettig debatt om hur man ska säkra återväxten av unga människor som kan göra bra svenskt drama eller sitcoms, som vill mer än "Svensson Svensson".

Man kunde fått komma bakom kulisserna kanske, på olika populära tv-serier, få träffa manusförfattare, regissörer, skådisar, tv-gurusar, få allt förhandsnack om alla fantastiska amerikanska tv-serier som ännu inte visats här.

Jag skulle gärna också vilja ha en titt på någon härligt kladdig såpa från Mellanöstern eller Greklands just nu mest populära dramaserie.

Det kunde blivit uppesittarkväll inför "Entourage" kanske, och naturligtvis skulle vi få se hela Emmygalan.

Parollen "Film ska ses på bio" är ju dessutom bara att glömma i dag.

Det är hemskt att gå på bio. Folk pratar och stör, de berättar filmen för varandra istället för att se den, har man riktig otur hamnar man bakom ett tonårsgäng som pratar i mobil hela tiden eller kastar popcorn på varandra eller bara tokfnissar, folk stinker svett, har för stora huvuden eller vrider på sig som ålar så att man får saxa för att kunna läsa textremsan eller så runkar någon längst bak eller så är det ett kåtpar som hånglar.

Det är verkligen klyschigt att hångla på bio hörni.

Nä, film ska ses på tv, och då helst tv-serier. Så lägg ner "Filmkrönikan" nu och ge mig mitt underbara rara lilla tv-program tack.

Jag kan leda det förresten...

Belinda Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM