Vi måste sluta tassa för islam

KOLUMNISTER

Det är tåtass runt islam. Precis som om miljontals muslimer skulle vara några sorts överkänsliga extremister, beredda till vilka tokdåd som helst.

Det är tåtass runt islam.

Allt började med JyllandsPosten, den danska tidningen som publicerade de där taffliga teckningarna av profeten Muhammed. Vilket liv det blev. Upplopp, handelsbojkott, bråk och nedbrända ambassader.

Och sedan dess har påven Benedictus vridit sig som en mask och bett om ursäkt för att han har citerat en muslimsk kejsare från 1300-talet.

Och nu har chefen för Deutsche Oper i Berlin lagt ner en Mozartföreställning, för att man inte vågar visa profeten Muhammeds avhuggna huvud i slutscenen. Ledningen är rädd för vad fundamentalisterna kan hitta på.

Ja, det är tåtass runt islam.

Och så märker jag att jag tåtassar själv.

I flera år har jag traskat förbi moskén vid Björns trädgård i Stockholm. Har gått förbi där så gott som varje dag och vet inte hur många gånger jag tänkt: "Måste gå in. Måste in och kolla hur det är." Men några lösryckta meningar har hållit mig tillbaka. Att jag måste ha slöja. Att jag måste gå in genom en särskild bakdörr. Att jag inte får gå in i männens bönerum. Så jag har backat, hindrad av min egen okunnighet. Rädd att göra fel. Rädd att trampa på någons tår.

Häromdagen fick jag nog. Stoppade några heltäckande kvinnor i trappan till moskén. Kunde jag gå in? Var jag välkommen? Vad var det för regler som gällde? Kvinnorna skrattade. De tog tag om mina händer och de pekade mot moskén. Självklart var jag välkommen. Vad annars? Nej, jag behövde inte ha slöja, i alla fall inte på kvinnornas avdelning. Nej, det var ingen risk att jag skulle göra bort mig. Och de hade gärna visat mig runt - om inte moskén hade varit stängd.

Så i går stack jag in min näsa. Tog en sån där heltäckande rock från en galje, drog upp huvan och gick in i männens bönerum. Satt där ett tag och stirrade mot Mecka.

Gick så upp till kvinnornas avdelning, till deras heliga rum. Och där log en ung kvinna mot mig och sa: Vad roligt att du är här. Nej, du behöver inte tvätta dig. Sätt dig bara ner och tänk på

livet. Och då gjorde jag det.

Och då slog det mig att miljoner vanliga kristna och miljoner vanliga muslimer är miljoner gånger starkare än några galna terrorister.

Inget mera tåtass.

Monica Gunne

ARTIKELN HANDLAR OM