Danielsson krossades inte av media – han krossade sig själv

KOLUMNISTER

Nästan ingenting av det Lars Danielsson påstår att han gjorde under katastrofens första dag har lämnat några spår efter sig.

Det är inget sammanträffande.

Lars Danielsson säger att media har krossat honom. Men tyvärr krossar han sig själv genom att säga att han gjort saker som vid kontroll förefaller osannolika.

Besöken på jobbet

Enligt Lars Danielsson själv åkte han till jobbet två gånger under annandagen 2004. Första gången kom han dit vid tio-tiden och stannade ett par timmar. Han återvände på eftermiddagen.

Men enligt uppgifter till programmet Adaktusson i TV8, som sänds ikväll, kopplade han aldrig upp sig på jobbdatorn. Det hade varit naturligt om han hade velat följa informationsflödet. Tsunamin slog till mot ett av svenskarnas vanligaste turistmål. Enligt det larmmejl från försvarsdepartementet som skickades på morgonen till bland andra Danielsson befann sig 20000 svenskar i katastrofområdet.

Men Danielsson använde alltså denna exceptionella dag aldrig datorn på jobbet.

I somras slog JO fast att det inte heller fanns någon dokumentation från regeringskansliets inpasseringskontroller som vidimerade att Lars Danielsson verkligen besökte Rosenbad den 26 december. Det går dock att passera huvudentrén genom att vinka till vakten. Men därefter ska ytterligare två dörrar passeras.

Telefonsamtalen

Lars Danielsson påstår att han ringde tre gånger till UD:s dåvarande kabinettssekreterare Hans Dahlgren för att kolla att läget var under kontroll.

Inte heller detta har lämnat några spår efter sig. Dahlgren kommer inte ihåg samtalen. De finns inte med på Telias samtalslistor, varken till Dahlgrens mobil eller till hans hemtelefon.

Verkar inte stämma

På centrala punkter verkar Lars Danielssons redovisning av vad han på katastrofens första dag gjorde helt enkelt inte stämma.

Spelar det någon roll? Ja. Danielsson var Göran Perssons närmaste man och vad han berättade, eller inte berättade, för statsministern fick sannolikt stor betydelse för regeringskansliets hantering av katastrofen. Den fick svidande kritik av Katastrofkommissionen, den första av de hittills tre statliga utredningar som försökt utröna vad Danielsson egentligen gjorde.

Till raden av märkligheter hör att Göran Persson lämnat sin högra hand åt sitt öde. Danielsson fick inte rum på socialdemokraternas oppositionskansli i riksdagen utan finns numera på UD utan specificerade arbetsuppgifter.

Vad är det Lars Danielsson döljer? Och varför?

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM