En social konflikt är ingen naturkatastrof

KOLUMNISTER

Piloterna strejkar och allmänheten ”drabbas”.

En konsument ”drabbas” när en flygning ställs in och när flygbiljetterna går upp i pris. Liksom en konsument ”drabbas” om fläskfilén blir dyrare därför att lagar om djurskydd hindrar uppfödarna att behandla grisarna hur som helst. Liksom konsumenten drabbas när byxorna kostar några tior mer därför att arbetarna i Bangladesh fått bättre villkor.

Drabbas är ett förrädiskt ord. Det signalerar en olycka eller katastrof bortom vår kontroll. Vi drabbas av blixtnedslag och jordbävningar - och piloternas strejk!

Vi har glömt att vi är medborgare, vi har blivit en nation av konsumenter.

Jag ringer Svensk pilot­förening. Vice ordföranden Gunnar Mandahl beräknar att medlemmarnas löner pressats ner 25-30 procent de senaste åtta åren.

Ett glassyrke?

För en del, säkert. Men ingångslönen på SAS ligger på drygt 27 000, och det för ett extremt kvalificerat yrke med ansvar för människoliv.

SAS är ett stort välordnat företag, andra är inte lika noggranna. Flygbranschen är ruffig som åkerinäringen. Jag ringer en pilot som flög taxiflyg för 800 kronor per dag - brutto - och utan rätt till ersättning för obekväm arbetstid. Praktiskt taget varje dag fick bolaget brev från unga piloter som erbjöd sig att flyga gratis, en del ville betala för att få jobba.

Allt för att få erfarenhet, allt för att få in en fot på arbetsmarknaden.

Billig, billigare, billigast. Helst ska vi flyga över Atlanten för samma pris som det kostar att köra bil tur och retur mellan Stockholm och Göteborg. Hur rimligt är det?

Piloterna befinner sig i samma klämma som så många andra av oss.

– Bolagen vill vara där det är bäst köpkraft men billigast möjliga personal, säger Gunnar Mandahl. Norwegian importerar arbetsvillkor från Thailand men vill flyga mellan Europa och USA.

När piloterna säger stopp ”drabbas” passagerarna.

Men en social konflikt är ingen naturkatastrof och passageraren är inte bara en konsument. Passageraren är också medborgare och medmänniska.

Tänk på att den som kämpar för bra arbetsvillkor också kämpar för dig och mig. Tänk på det nästa gång journalister och kommentatorer säger att du ”drabbas”.

ARTIKELN HANDLAR OM