Mejla

Jan Guillou

Hjärntvättsskolan visar på kollapsen i svenska skolan

Plymouthbröderna får öppna friskola. Här sitter nu en hel nation med skägget i brevlådan, det vill säga med en lamslagen minoritets­regering som inte kommer att kunna göra någonting alls för att rädda den kollapsande svenska skolan.
Plymouthbröderna får öppna friskola. Här sitter nu en hel nation med skägget i brevlådan, det vill säga med en lamslagen minoritets­regering som inte kommer att kunna göra någonting alls för att rädda den kollapsande svenska skolan.

KOLUMNISTER

Två saker är särskilt betydelsefulla för att ett journalistiskt avslöjande skall få effekt. Det första är valet av tidpunkt för publiceringen, tajming alltså. Det andra är att kolleger i andra medier citerar och återupprepar avslöjandet.

Dessa enkla tumregler dyker osökt upp i mitt minne när jag läser ett avslöjande i Dagens Arbete (nr 7/14, reportrar Marcus Derland och ­Mikael Färnbo). Det handlar om en extrem religiös sekt som skandalöst nog fått myndigheternas tillstånd att driva en privat hjärntvättsskola för sektmedlemmarnas barn. Det är häpnadsväckande och skandalöst, men eftersom ingen tidning eller ­något enda etermedium åter­publicerat avslöjandet så finns det inte.

Och det är inte så konstigt. Tidningen publicerade sitt avslöjande i slutet av valrörelsen och sämre ­tajming går knappast att tänka sig. Ännu något aldrig så litet avslöjande om ännu några flåbusar och rasister på Sverigedemokraternas politikerlistor hade däremot fungerat utmärkt.

Och nu efter valet när Sverige befinner sig i chock över att ett främlings­fientligt och höger­nationalistiskt populistparti kapat åt sig ­13 procent av rösterna så finns knappast utrymme för indignation rörande en enda religiös sektskola. Landets samtliga kolumnister är upptagna av frågan hur man ska ­kunna förklara det för Sverige så ­genanta val­resultatet.

Enligt detta formulär 1A skulle också jag nu ha kastat mig in i den kören av gråterskor utan att kunna komma med någon särdeles bättre analys än mina 4 836 kolumnist­kolleger i de svenska medierna.
 

Därför smiter jag nu i väg till det icke existerande avslöjandet i Dagens Arbete. Det har trots allt bäring på två mycket stora demokratiska frågor, dessutom på valresultatet. För det första innebär vår grundlagsfästa religionsfrihet att man får tro vadsomhelst så länge tron inte ­leder till en praktik som skadar ­andra människor eller till brottslighet. För det andra innebär privatiseringen av vårt skolväsen att det inte längre finns någon klar gräns för hur knäpp en skola får vara.

Den kristna sekten Plymouth­bröderna är ungefär lika knäpp som andra liknande sekter, Guds barn, scientologer och dylikt. För omgivningen må de te sig skvatt galna med sina föreställningar om kvinnans av Gud fastställda underlägsenhet eller det syndfulla i att umgås med orena människor (de andra). Detta är fullt tillåtet då sektmedlemmarna inte begår brott.

Att de däremot fått tillstånd att driva en egen hjärntvättsskola för att sektens barn inte skall få skadliga ­intryck från det demokratiska ­samhällssystemet är däremot mer svårförklarligt. I värsta fall har ­myndigheterna, främst Skolinspektionen, kapitulerat inför någon sorts rättviselogik. För om nu muslimska sekter skall få driva egna skolor för att trimma barn i antidemokrati så måste ju kristna sekter få samma tillstånd. Eller om så kallade risk­kapitalister ska ha rätt att driva ­skolor enbart i vinstsyfte så måste ju annan form av ideologi också ­vara tillåten.

Den snabba privatiseringen av den svenska skolan har som framgått med förskräckande tydlighet lett till en lika snabb försämring av ­undervisningens kvalitet. Och ­därför ­betraktade de svenska ­väljarna skol­frågan som en av de absolut ­viktigaste i årets val.

Men i det avseendet kan väljarna känna sig blåsta. Vi fick inte bara den kanske svagaste minoritets­regeringen i svensk historia, ­utan också en regering som är helt bunden av tidigare block­överskridande överenskommelser, bland annat i skol­frågan. Det betyder att den så kallade valfriheten, det vill ­säga ­privatiseringen av bland annat skol­väsendet, kommer att förbli intakt.

Följaktligen kommer inte ens den skvatt ­galna Plymouthsekt­skolan i Långaryd utanför Smålandsstenar att kunna ­hotas med förbud eller nedläggning, ty enligt lätt förutse­bara rättvise­kriterier måste också Plymouth­bröder ha rätt till så kallad valfrihet, i det här fallet att hjärntvätta de egna ­barnen med religiös galenskap. Och då måste ju också muslimska ­extremister få hjärntvätta sina barn i jihadkunskap och i så fall framstår riskkapitalisternas ­ideologiska ­strävan att försämra skolan för att öka vinsten som ett närmast oskuldsfullt alternativ.

Så där sitter nu en hel nation med skägget i brevlådan, det vill säga med en lamslagen minoritets­regering som inte kommer att kunna göra någonting alls för att rädda den kollapsande svenska skolan.

Jag vågar påstå att detta är ett större problem än att vi nu fått lika många högernationalistiska xenofober i riksdagen som danskarna.

För övrigt anser jag att ...

… det är tur för Sverige att vi åtminstone har damlandslaget i fotboll som räddar äran. Rumänien och Azerbajdzjan rankades ju högre som värdland i EM. Friends arena är därmed en strålande usel affär.

… liten tröst för svenska bolånetagare kan vara att danskarna nu klivit fram som världens mest skuldsatta folk. 144 000 danska bolånetagare är nu skyldiga mer än vad deras villa är värd.

Av: 

Jan Guillou

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jan Guillou