Bildt är bakbunden – mitt i blåsvädret

Carl Bildt är bakbunden.

Han kan inte kritisera Aftonbladet.

Han kan inte mästra Israel.

Han kan inte recensera den svenska ambassadören i Tel Aviv.

Det är tur att Carl Bildt inte bär hatt för i så fall hade den blåst av för länge sedan. Utrikesministern har blivit Israels främsta måltavla i konflikten om innehållet i Aftonbladets kulturartikel, publicerad i måndags.

Försvarsminister Ehud Barak kräver att Bildt tar avstånd från ”den skandalösa rapporten” och undersöker om han kan stämma skribenten.

Utrikesminister Avigdor Lieberman tänker protestera direkt till Bildt eftersom han inte stöttar den svenska ambassadören i Tel Aviv. Lieberman tänker dessutom se till att utsända från Aftonbladet inte får jobba i Israel och är allmänt mycket upprörd.

Israeliska UD:s talesman Yigal Palmor slår fast att om Bildt inte fördömer artikeln så kastas ”en mycket lång skugga över alla diplomatiska och politiska relationer mellan Sverige och Israel.”

Kort sagt, utrikesministern är i blåsväder och stormen kommer från sydost. Först hoppades han uppenbarligen att vinden skulle bedarra. Under ett helt dygn avhöll Bildt sig från att skriva ett enda inlägg på sin blogg. Det är mycket ovanligt.

Men problemet löste sig inte av sig självt. Så sent som i förrgår kväll publicerade Carl Bildt ett diplomatiskt mästerstycke på bloggen. Han fann det naturligt att artikeln väckte starka känslor i Israel. Han kände inte till något som alla ställer upp på lika helhjärtat på som kampen mot antisemitismen.

Och han poängterade att den svenska pressfriheten är grundlagsfäst.

Det räckte inte. Pilattackerna från Israel fortsatte.

Carl Bildts handlingsutrymme är nu mycket litet.

Han kan inte kritisera Israel för att de inte begriper sig på den svenska press- och tryckfriheten.

Bildt är just nu ordförande för EU:s utrikesministrar och i den egenskapen är en resa till Tel Aviv inplanerad om ett par veckor.

Att lägga krokben för sig själv genom att kritisera de ilskna israelerna vore inte smart.

Och Bildt är oftast smart.

Carl Bildt kan inte heller ta avstånd från Aftonbladets publicering. I sitt blogginlägg tar han mycket tydligt ställning för tryckfriheten. Han påstår att han inte ens vill kommentera konstiga debattinlägg eftersom det i så fall skulle verka som om han gillar allt annat.

Han kan inte heller direkt kritisera den svenska ambassadören i Israel, Elisabet Borsiin Bonnier.

Hon hällde rejält med bensin på brasan när hon sågade Aftonbladets artikel jäms med fotknölarna i ett uttalande på ambassadens hemsida. ”Ambassaden kan inte annat än att klart ta avstånd från den (artikeln)”.

Han är Borsiin Bonniers högsta chef och chefer kritiserar inte sina underlydande offentligt. Bildt är dessutom redan omdiskuterad av UD:s personal som tycker att han aldrig är hemma och sköter departementet via bloggen.

Att han inte tycker om ambassadörens uttalande, som förvärrat konflikten rejält, står dock utom all tvivel. ”Så fungerar det inte i vårt land”, skriver Bildt. UD:s presschef har dessutom kallat ambassadörens numera borttagna uttalande för ett ”lokalt initiativ” utan sanktioner från Stockholm.

Som om inte allt det vore nog har Bildt fått ytterligare ett problem på halsen, gamle vapendragaren Gunnar Hökmark (M).

På debattsajten Newsmill jämställer han Aftonbladets artikel med Nazitysklands propaganda mot judar. Aftonbladet ”tillhör mörkrets krafter” enligt den nuvarande ledamoten i EU-parlamentet.

Utrikesministerns starka försvar för tryckfriheten delas uppenbarligen inte av hans gamle partisekreterare.

Men gamla vänner är inte med nödvändighet de bästa.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM