Mejla

Lena Mellin

En vägbom stoppar inte ens busiga småpojkar

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är direkt pinsamt att brottslingar kan slå ut polisen med trick ur en pojkbok.

I tre år har polisens helikoptrar i Stockholm stått helt obevakade på nätterna.

Det borde inte kunna hända i ett land där regeringen påstår att brott ska bekämpas till varje pris.

När polisen tidigt i går morse skulle använda sina två stockholmshelikoptrar i rånarjakten upptäckte de något som såg ut som en bomb.

I stället för att snabbt komma upp i luften tvingades polisen kalla in ersättningshelikoptrar från Västsverige och Norrland.

Senare visade det sig att bomben var en attrapp. Polisens arbete hade stoppats av något som lika gärna kunde ha varit ett pojkstreck.

Polisens helikoptrar i Stockholm är sedan tre år tillbaka provisoriskt förlagda till hangarer i Myttinge på Värmdö enligt ett avtal som strax löper ut. Tidigare var de placerade på marinens helikopterdivision i Berga.

Hangarerna skyddas av en vägbom men inget staket. Nattetid finns en pilot och en tekniker i en barack hundra meter från hangaren. Inga väktare finns på plats.

Så sent som i måndags slog regeringen med justitieminister Beatrice Ask (M) i spetsen fast att ”ett väl fungerande rättsväsende är kärnan i en fungerande demokrati”. Sverige ska vara tryggt och regeringen arbetar, enligt egen utsago, målmedvetet med att stärka kampen mot brottsligheten.

Det som hände i går kan, för att uttrycka sig milt, betraktas som ett bakslag för dessa ambitioner.

Enligt Rikskriminalen, som ansvarar för polishelikoptrarna, beror provisoriet i Myttinge på att flygplatserna i Stockholm inte tycker det finns plats för dem och att fastighetsägare i området sagt nej till en permanent anläggning. Enligt Värmdö kommun beror det även på strandskyddsreglerna.

Förklaringarna är med all sannolikhet sanningsenliga. Och direkt pinsamma.

Svenska myndigheter har visat sig oförmögna att förhindra att polisen i nödlägen kan luras av de enklaste trix.

I gamla Jack Lemmon-filmer kunde det vara kul. I verkligheten är det inte roligt.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN