Mejla

Lena Mellin

Utspel, pakter – och dj-takter

KOLUMNISTER

Lena Mellin summerar veckan i Almedalen

Kvinnoattack på Centerledaren Annie Lööf. En pakt mellan LO och alliansen. FP-ledaren Jan Björklund kritiserade regeringen.

Almedalsveckan 2012 bjöd på många motsägelser. Här är god­bitarna från veckan som bestämmer hur politiken ser ut i höst.

Veckans...

.. utspel. Centerledaren Annie Lööf stod för veckans mest överraskande utspel. I ett tal som tog hennes allianskamrater på sängen slog hon fast att glöden hade falnat i samarbetet och att det nu krävdes Alliansen 2.0. Man skulle, enligt Lööf, trycka på den stora knappen ”refresh” (uppfräschning).

... tweet. Socialdemokraternas förra partisekreterare Marita Ulvskog hoppade inte bara på innehållet i Annie Lööfs tal utan även hennes utseende. Ännu värre blev det i Ulvskogs pudel­tweet där nuvarande ledamoten i EU-parlamentet skrev att Lööf inte kunde rå för att hon var snygg. Inte oväntat rasade superfeministen Gudrun Schyman.

... erkännande. I Aftonbladets webb-tv-program ”Oj, vilken dag!” erkände Fredrik Reinfeldt att han gav förra parti­sekreteraren Sofia Arkelsten sparken. Eller, om man ska vara helt ärlig, så erkände han att han på senare tid flyttat på folk därför de inte gjorde ett bra jobb.

... självkritik. Folkpartiled­aren Jan Björklund är som alla vet ganska rak och utan krusi­duller. Det gäller även misslyckanden. Till skillnad från de flesta andra erkänner han när det inte blev som han ville eller som det var tänkt.

De differentierade avgifterna till a-kassan skulle påverka löne­rörelserna, trodde regeringen. Fack med hög arbetslöshet skulle hålla tillbaka sina lönekrav.

Men det gick åt pipsvängen. I stort sett hela arbetsmarknaden får numera den nivå som läggs fast i industriavtalet, i år 2,6 procent. Björklund erkänner sig besegrad av verklig­heten och tycker att differentieringen, som gett akademikerna superlåga avgifter, ska avskaffas.

... handskakning. I fredags bjöd Socialdemokraterna till mingel i S:t Hans ruin. Små snittar, stora vinglas, en fördelning som många gillade. I entrén stod Socialdemokraternas ledarkvartett, Stefan Löfven, Magdalena Andersson, Carin Jämtin och Mikael Damberg och skakade hand med alla gäster. Det kändes lite som Vita huset faktiskt. Stort – och lite konstigt.

... stackare. Göran Hägglund (KD) företräder inte bara riksdagens minsta parti. Han hade också oturen att tala på Almedalsveckans sista dag. Dessutom regnade det lite. Hägglund finner dock tröst i att han inleder nästa år, och val­året 2014 talar han på mån­dagen.

... ort. Visby får ursäkta men det var Maramö utanför Värnamo. Därifrån kommer Annie Lööf (C) och dit bjuder hon nu sina borgerliga partiledarkolleger. Gensvaret var inte översvallande så det kan dröja innan Annies altan befolkas av Reinfeldt, Björklund och Hägglund.

... slitvarg. KD-ledaren Göran Hägglunds parti ligger under fyra procent i varenda väljar­barometer. För att krishantera åkte KD-ledaren till Gotland redan i början av veckan. Mot slutet tog han ett dygns paus för att återvända till talet i går.

Ett hedersomnämnande är Annie Lööf (C) värd. Hon kom lite mer än två dygn före talet. Men även hon har opinionssiffror som kräver agerande.

... utspel II. Jimmie Åkesson som läst forskningsrapporter och kommit fram till att ett regeringens föreslagna jobbskatteavdrag är bra och ökar antalet arbetade timmar. Tråkigt för honom att regeringen inte längre är så het på gröten.

... motsägelse. Göran Hägglund vill att föräldrar ska dela på barnbidraget för att betona att båda föräldrarna har ansvar för barnen. Men i föräldraförsäkringen vill KD ta bort de månader som är vikta för pappan. Ska man inte ta gemensamt ansvar för barnen då också?

... utspel III. Av årets lanseringar är förmodligen Fredrik Reinfeldts ”jobbpakt” den som kan få störst effekter i fram­tiden. I alla fall om den blir av vilket vi vet först i höst. Det blir i så fall det första samarbetet någonsin mellan LO och en borgerlig regering.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin