Pensionen är inte ett slags postkodlotteri

KOLUMNISTER

Det kan vara skönt att stå utanför. När jag funderar på att emigrera, som varje vettig svensk gör då och då, är det just det jag drömmer om: att äntligen ha en giltig ursäkt att stå utanför.

Tänk att kunna anlägga en sorglös folklivsforskande hållning till alla dumheter som man stöter på, eftersom dumheterna är någon annans. Att välvilligt skaka på huvudet, ungefär som Obelix.

”De är inte kloka, de där romarna”.

Å andra sidan hade Obelix sina tappra galler. Och det är väl där flyktfantasin spricker. Det kan vara skönt att stå utanför, men man vill ju höra hemma i något man begriper också.

Ska man försöka sätta fingret på vad ”höra hemma” är, så tror jag att det handlar just om begriplighet. I stort och smått.

Från att veta vilka fraser man byter med kassörskan i snabbköpet, till att ha hyfsad koll på tandvårdsförsäkringen.

Vilket för oss till dagens plåga. Som så ofta är den resultatet av journalistiskt arbete.

I morgonekot i går meddelades det att det är skillnad på pensioner och pensioner.

I snitt får en stockholmare flera tusen mer i månaden än, till exempel, en gotlänning. En gotlänning med låg pension intervjuades. Hon tyckte att det var orättvist.

Varför ska stockholmare få mer än andra?

Nu är frågan: Vad är felet med ovanstående? Ett svar, som var morgon­ekots självklara vinkel, är att det är orättvist.

Ett annat svar är det lilla ordet ”får”.

Saken är ju den att pension inte är en allmosa som staten skänker oss. Pension är något vi själva tjänar ihop under vårt yrkesliv. Ju mer vi arbetar och ju mer vi tjänar, desto mer samlar vi ihop. Tyvärr gäller även motsatsen: jobbar vi lite till låg lön, blir även pensionen låg.

Det är hela förklaringen till skillnaderna. Var man bor spel­ar ingen roll.

Jag säger inte att detta är rättvist och finemang och inget att gnälla över. Det är precis lika orättvist som att folk tjänar olika mycket när de arbetar. Det jag säger är att om man talar om detta, utan att påpeka vad skillnaderna beror på, gör man världen lite mer obegriplig. Då ger man intrycket av att pension är något slags postkodlotteri.

Det är lätt att känna sympati med den som måste vända varje slant efter ett liv av lågavlönat arbete och barnuppfostran. Men det är dålig journalistik att låtsas att det inte finns någon begriplig förklaring till det.

Dagens Nyheters Hanne Kjöller skrev en hel bok om journalistik av det här slaget nyligen. Hon blev förstås utskälld.

Dagens byggnad

Main building, Ellis Island, New York, ritades av Edward Lippincott Tilton och William Alciphron Boring och stod klar år 1900. Det var här alla emigranter som anlände till New Yorks hamn togs emot fram till 1954. Byggnadens formgivning gavs en guld­medalj vid Parisutställningen 1900 och i dess lokaler finns i dag immigrantmuseet.

Dagens fakta

Den tyska staden Gengenbachs stadshus har 24 fönster mot stadens torg. Inför varje jul förvandlas stads­huset till en adventskalender, som enligt byborna är världens största.

ARTIKELN HANDLAR OM