Mejla

Carina Bergfeldt

Filmen visar inte bara en obehaglig sanning

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

En av fördelarna med att jobba med nyheter är att man får reda på dem före alla andra. Jag satt på redaktionen i går och tittade på ett tv-klipp vi publicerar i dag, där Aftonbladet BOOM skickat ut en kvinnlig skådespelerska i den stockholmska helgnatten.

Hennes uppdrag: agera full och se vad som händer.

Ett par är omtänksamma.

Polisen stannar med henne tills en vän kommer.

Män, i grupp och ensamma, som talar svenska med brytning och med dialekt, som själva är både fulla och nyktra - kort sagt, en blandning av samhället i dag - kommer med insinuationer och vill följa med henne hem. Vissa förstår ett nej, andra inte.

Och så finns det en räddare­ i skinande rustning, som kommer till undsättning när en man inte förstår ett nej för sisådär tolfte gången.

Filmen avslutas med ­frågan ”Ska det behöva vara så här?”

Mitt svar är nej.

Men inte bara av den ­anledning du kanske tror.

Självklart är det oacceptabelt. Jag vet inte om jag är förhärdad när jag inte förvånas av att en kvinna 2016 inte kan gå längs Kungsgatan vid midnatt utan att få män efter sig.

Det som stör mig långt efter att filmklippet rullat klart är en annan fråga:

Var är brudarna?

Det är inte första gången en video sprids som visar hur män i natten behandlar en full kvinna. För två år ­sedan spreds en spansk ­video som blev en viral ­succé - tills kvinnan avslöjade att både hon och männen var skådespelare.

Videor som påstår sig visa sociala experiment bör så­ledes tas med en nypa salt. Många vill driva en tydlig tes. Så jag går till gruppen som gjort filmen. Pratar med kvinnan som producerat och de två kvinnorna som befann sig ute den kvällen. Frågar vad de klippte bort. Vad de inte visar.

De berättar om ett tiotal män som försökte ragga med ungefär liknande fraser.

Men var är brudarna? frågar jag.

Alla tre skakar på huvudet. Visar det oredigerade materialet när kvinna efter kvinna­ passerar utan att stanna.

Videon visar inte en ­obehaglig sanning.

Den visar två.

På internationella kvinno­dagen 2016 kan en kvinna fortfarande inte gå full på stan utan att riskera­ att antastas av främmande män.

På internationella kvinnodagen 2016 kan en kvinna ragla fram på Kungsgatan i flera timmar utan att en enda annan tjej frågar hur hon mår.

Publicerad: