Oss kan ni inte tysta

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Aftonbladets tf chefredaktör om it-attacken mot medierna

På lördagskvällen attackerades det fria ordet, den svenska demokratin och det öppna samhället.

Det kan verka vara stora ord men det är precis det som skett.

Sverige har världens äldsta tryckfrihetslagstiftning och en unik offentlighetsprincip. Redan 1766 infördes den tryckfrihetsförordning som gjort Sverige till ett av de minst korrupta länderna i världen. Svenskarnas starka engagemang i demokratifrågor och det höga valdeltagandet går också att härleda tillbaka till öppna och fria medier.

Utan fria medier och en oberoende nyhetsförmedling skulle Sverige helt enkelt inte vara det Sverige vi känner.

När det här skrivs vet vi inte vem som orkestrerat och styrt attacken mot yttrandefriheten. Vi vet bara att stora delar av trafiken som stängde ned en rad sajter, för det var inte bara mediesajter som drabbades, kom från Ryssland. Attacken kan ha startats var som helst ifrån. Troligen kommer vi aldrig att få veta vem som ligger bakom, men vi kan utgå ifrån att det var krafter som inte gillar öppenhet, oberoende journalistik och demokrati.

Det gläder mig att regeringen och inrikesminister Anders Ygeman reagerar med bestörtning och det allvar som stunden kräver.

”En djup oroande attack mot media och det fria ordet. Polisen har inlett en utredning och regeringskansliet följer läget noga”, twittrade han på lördagskvällen.

Det sveper just nu en brun och kall vind över världen. I vårt närområde i Europa stoppas fria medieföretag och yttrandefriheten begränsas i nationalismens namn.

I Sverige attackeras mediesajter av okända krafter.

Som Sveriges primära nyhetskälla ska vi alltid vara tillgängliga för våra besökare. Ni ska kunna vara säkra på att vi finns där, ni ska kunna lita på oss och vår oberoende journalistik.  

Uppenbart behöver berörda myndigheter, regeringen och vi mediehus fördjupa våra samtal om hur vi gemensamt kan bevara och säkra demokratin och det fria ordet från dem som vill skada.

Jag ser fram emot de samtalen.

Oss kan ni inte tysta.

Sofia Olsson Olsén

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN