Journalistik

Demokratin hotas när journalisthatet växer

KOLUMNISTER

Minns du ditt senaste cirkus­besök?

I helgen var jag på Brazil Jack för första gången sedan barnsben. Skrivarhjärnan började genast tota ihop en fyndig kolumn om likheterna mellan akrobaternas konst­er och krumbukterna på världspolitikens scen.

Men så tändes ljusen för en paus, ungar vällde ut ur tältet för att köpa popcorn och i min mobil trillade ett mejl in som uppmanade mig att skära sönder fittan. Sedan ett till, och så ett tredje.

Självstympning är inte min grej och när nätets troll inte ens lyckas få etiketterna rätt (en liberal leninist?) gäspar jag bara.

Men plötsligt kunde jag utläsa ett allvar mellan raderna. En ny, blixtrande ilska som har börjat prägla hatmejlen mot oss journalister de senaste månaderna och som får till och med avtrubbade veteraner att oroas över upptrappningen.

USA upplever just nu samma sak.  Där har benämningen ”alt (alternative) right” på de högerextrema skrivbordskrigarna fått genomslag på bred front sedan Hillary Clinton använde termen i ett tal förra veckan. Tack vare Trump, menar hon, håller det republikanska partiet på att tas över av en extrem ytterkantsrörelse.

Trump sprider lögner från vinklade sajter, vägrar ta

avstånd från dödshot som hans supportrar riktar mot reportrar och är själv öppet fientlig mot medierna.

Och signalen går fram. Vid ett offentligt möte nyligen surrade åhörarna om att man borde ”låsa in” och ”lobotomera” journalister. Vid talets slut snackade

hela Cirkus Trump om samma sak: om deras kandidat förlorar, är det för att medierna har riggat valet.

Gissa vilka som kommer att stå i siktet för dessa febriga konspirationsteoretiker?

Också svenska publicister måste vara beredda att stå upp för den fria journalistik­en när attackerna trappas upp.

Bara i augusti har SVT-­reportrar hotats med kniv, och en lokaltidningsfotograf har trakasserats av fotbollssupportrar som hotade att slå sönder hennes kamera.

Och den senaste clownen att utse en journalist (mig) till syndabock för samhäll­ets misslyckanden? Mejlet rapporterades omedelbart till Aftonbladets säkerhetsavdelning.

Oberoende medier är centrala för en fungerande demokrati. Därför måste vi även i press­ade tider upprätthålla en enad front av nolltolerans mot hat och hot.

Lisa Bjurwald

Publisert:

Aftonbladet

/

Kolumnister

/

Journalistik

ÄMNEN I ARTIKELN

Journalistik