Mejla

Jennifer Wegerup

När världens starkaste björn tappar fotfästet

Är det godhjärtat att stjäla? Ja, om man ska tro barnens vän Bamse.

Världens starkaste och snällaste björn. Älskad i vår familj. I hyllan finns alla gamla, gulnade tidningar från min barndom. Intill dem de nya, döttrarnas.

Så ledsen, arg och trött jag därför blir när jag läser nummer 3, 2016.

Visst har Bamse alltid varit smygvänster men så länge skaparen Rune Andreasson levde var det begåvat, inte öppet politiskt. Ingen får mobba igelkotten med svarta piggar, alla ska vara lucia, tillsammans är vi starka. Fint, fint.

Dagens Bamse-kreatörer klarar dock inte den balansgången. Som i nummer tre. Termerna ”fattiga” och ”­rika” används konsekvent. De fattiga framställs som goda men helt utan egen makt över sitt öde. De rika är själviska, inskränkta och otrevliga, som damen i fina huset. Att de jobbar hårt och betalar mycket skatt till ­välfärden? Asch. Den som tjänar pengar är ond, som Krösus Sork.

När Vargen stjäl ett halsband från den rika damen tänker Bamse att det var ”godhjärtat” och ”hjärtat ­säger en sak, lagen en ­annan”. Där lägger jag ifrån mig tidningen och börjar prata med min sexåring. Om att det alltid är fel att stjäla. Om att de flesta ­fattiga inte är tjuvar. Samt att det verkligen inte var godhjärtat gjort mot kvinnan som blev bestulen.

Bamse, en svensk snäll björn som vid 40-årsjubiléet 2013 såldes i en upplaga på runt 80 000 exemplar. Fritids­resor har Bamse som frontfigur på sina familje­hotells barnklubbar. ­Kolmården ståtar med nya Bamses värld.

Det är många oskyldiga barn att påverka, ett stort ansvar. Så hur tänker ­Egmont publishing och ­övriga ansvariga då de framställer världen enligt politiska schablonbilder? Ska Bamse, de små barnens idol, lära dem att det är fel, men ändå rätt, att stjäla? Var åsikts­korridoren på redaktionen så trång att ingen reagerade?

Det skorrar också lite falskt det hela, då varu­märket Bamse exponeras allt hårdare. Bamse på ­hotell och i djurparken, ­Lille Skutts tandkräm och schampo, Skalmans solkräm, biofilmer, böcker … det rullar in många miljoner på Bamse-kontot.

Oj. Bamse är rik! Hoppas att ingen godhjärtad varg kommer och stjäl alla pengarna.

avJennifer Wegerup

ARTIKELN HANDLAR OM