Mejla

Elisabet Höglund

Det vore bäst att skrota euron – nu

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

I dag löper tidsfristen ut för Cypern om ett nödlån från Internationella valutafonden på 10 miljarder euro för att rädda de ­cypriotiska bankerna. Har ingen uppgörelse nåtts om en skatt på förmögna cyprioters (läs: ryssars) banktillgodohavanden innan dess, blir det inget nödlån. Då kollapsar Cyperns banksystem. Men ett nödlån kan ändå bara liknas vid en respirator som sätts in för att skjuta­ fram dödsögonblicket för en ­redan döende patient. De grundläggande problemen på Cypern finns fort­farande kvar.

EU har de senaste åren utvecklats från att vara en framåtriktad politisk kraft till en akutmottagning för ­krisande euroländer. EU och euroländernas långivare har det senaste året inte hunnit med något annat än att rädda bankrutta euroländer från undergång. För varje gång ett nytt medlemsland söker nödlån hos EU grävs ett nytt hål i det redan starkt underminerade valuta­samarbetet.

Få i Sverige har framfört tanken på att eurosamarbetet borde avvecklas. Euron är ju en ickefråga för oss eftersom vi står utanför. I eurolandet ­Finland däremot har debatten om ­eurons vara eller inte vara stundom varit livlig. Jag själv, som följde eurosamarbetet redan när det låg i sin ­linda, tror att valutaunionen från allra första början bar på fröet till sin egen undergång. Att fösa ihop ett ­antal länder med helt olika ekonomiska förutsättningar, helt olika ­utvecklingsgrad, helt olika försörjningsmöjligheter och helt olika politisk mognad och tro att dessa över en natt blir lika som enäggstvillingar var inte bara dumt. Det var politisk ­galenskap. I dag ser vi frukterna av detta.

Cypern, vars ekonomi inte är större än Uppsala län, gick in i valuta­unionen 2008 trots att de aldrig borde ha kommit med. Men Grekland hotade att blockera EU:s utvidgning om inte Cypern släpptes in. EU:s ­ledare sliter nu varje dag sitt hår för att försöka rädda euron. Det har ­redan kostat EU-medborgarna stora belopp och eftersom kriserna kommer att bli fler, kommer ännu fler lappar att fästas på det redan trasiga lapptäcket.

Det bästa för Europa vore att avskaffa valutaunionen och låta medlemsländerna återgå till sina gamla valutor. Det skulle visserligen vara en prestigeförlust utan like för hela EU-projektet, men det skulle rädda många EU-länder från finansiell kollaps. Först när euroländerna slipper eurons – om än bekväma – tvångströja, tvingas de själva lösa sina problem. Nu kan de bara skrika på hjälp när pengarna är slut. Den kärleken finns inte inom EU att de andra kamraterna ställer upp varje gång det skiter sig för någon, särskilt inte om det betyder att vissa länder alltid åker snålskjuts på andra.

’Hela Sveriges fredag’

Den senaste tidens mest utskällda och sågade underhållningsprogram i Sveriges Television. I dag kan jag avslöja att jag själv kommer att medverka i detta program, nämligen i det avsnitt som sänds den 19 april. Från och med den 20 april kommer jag att förskansa mig i mitt hem, inlåst och iklädd skottsäker väst, militärhjälm och visir för att skydda mig mot lynchmobben.

Earth hour

Ett politiskt jippo som inte bör tas på allvar. I lördags kväll protesterade min man och jag mot jippot genom att inte släcka en enda lampa. En orsak till protesten var att en av Vattenfalls helikoptrar dagen innan hade gjort oss totalt strömlösa genom att ”råka” hugga av en elledning när man från helikoptern ­kapade av delar av trän som växte för nära kraftledningarna i vårt område. Vi tyckte att vi hade sparat tillräckligt med ström på det sättet.

Till sist

… vill jag vädja: Ge de ­afghanska tolkarna politisk asyl i Sverige!

Av: 

Elisabet Höglund

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Elisabet Höglund