Mejla

Lena Mellin

Jobbpakten kan egentligen bara ha varit ett foto

Publicerad:

Det kan vara så att det enda som förlorades, förutom prestige, var ett fototillfälle med tre medelålders män.

Flera stora fackförbund förhandlar om avtal om ­yrkesintroduktion för unga.

Det framställs som en katastrof att Svenskt Näringsliv spräckte förhandlingarna med LO och regeringen om den så kallade ”jobbpakten” som lanserades av statsminister Fredrik Reinfeldt i somras.

Det kan självfallet beskrivas som en tragedi för de närmast ­inblandade; LO, arbets­givarna och finansminister Anders Borg. De har alla satsat tid och prestige på projekten och förlorar ­därmed anseende och chansen att glänsa vid ett fototillfälle.

Men i själva verkligheten, alltså på arbetsmarknaden, är det däremot inte säkert att förlusten är lika stor.
 

Ett av de största fack­förbunden, IF Metall, har sedan mer än två år tillbaka ett avtal om yrkesintroduktion med Teknikarbets­givarna. Personer under 25 år kan i upp till ett år under handledning få jobba med minst 75 procent av minimilönen. Jobbet kan ­betraktas som en ­avancerad pryo med handledning och utbildning.

Flera andra fackförbund förhandlar med sina motparter om ­liknande avtal. ­Anders Borg nämnde i går Handels, ­Hotell och restaurang, Kommunal och Byggnads.

Om dessa förhandlingar går i lås kommer alltså en stor del av arbetsmarknaden ha ­avtal om yrkesintroduktion för yngre. Det var en bärande del, men inte det enda inslaget, i den nu havererade jobbpakten.

LO och Svenskt ­Näringsliv riskerar ­inte ens att bli av med det godis som regeringen lockat med.

LO vill bli av med de differentierade avgifterna till a-kassan och ­arbetsgivarna i Svenskt ­Näringsliv vill ha betalt för handledningen på ­arbetsplatserna i form av sänkta arbetsgivaravgifter och hand­ledarstöd.
 

Anders Borg försäkrade i går att regeringens arbete inte försenas av att jobbpakten hamnat i papperskorgen. Den fortsätter att jobba fram förslag om sänkta arbetsgivaravgifter, handledarstöd och sänkt a-kasseavgift.

Men det finns också ett starkt egenintresse hos ­både fack och arbetsgivare att sluta introduktionsavtal.

Metallavtalet ingicks för att säkra personalför­sörjningen till industrin. Samma behov har många andra sektorer, både i den privata och offentliga ­delen av arbetsmarknaden. De yngsta 40-talisterna fyller 65 år nästa år och en majoritet av dem ­tänker inte följa stats­minister Fredrik Reinfeldts råd och fortsätta jobba tills de fyllt 70.
 

Fotnot: De tre medel­ålders männen som nämns i artikeln är ­Anders Borg, Karl-Petter Thorwaldsson. LO:s ordförande, och Urban Bäckström, vd i Svenskt Näringsliv.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN