Mejla

Ingalill Mosander

Fin biografi om scengeni

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Ingalill Mosander tipsar om de fyra bästa böckerna just nu:

Min favorit:

Jag vill ju vara fri - En bok om Lena Nyman

Annika Persson

BIOGRAFI/Norstedts

Jag kan se scenen framför mig. Lena Nyman och Viveca Seldahl cyklar 60 mil, från Jämtland till Stockholm. Ibland endast iförda bikinis. De är unga, begåvad och livet leker.

Annika Persson hade ett rikt källmaterial att ösa ur när hon skulle porträttera Lena Nyman och hon har förvaltat det väl. Lena Nyman var en genial skådespelerska, hyllad av kritikerna, älskad av publiken. Men privat gick hon sakta sönder, märkt av åratals missbruk.

En droppe svart blod

Karin Henriksson

REPORTAGE/Leopard förlag

En svart pojke som föddes 2001 löper en 32-procentig risk att sitta i fängelse vid någon tidpunkt i sitt liv. Motsvarande tal för en vit pojke är 6 procent. Unga afroamerikanska män löper 8 gånger större risk att bli mordoffer.

Ännu 150 år efter slaveriet avskaffande fortlever rasismen i USA. I denna faktatäta reportagebok redovisas bakgrunden till inbördeskriget, apartheidlagarna men också kampen för förändring och framsteg.

Cirkusloppor på luffen

Lena Sjöberg

BARN 3-5 år/Rabén & Sjögren

Bedårande högläsningsbok med fyndiga, rimmade verser och färgglada, roliga teckningar. Två loppor anländer till Spanien i en låda smugglad rom. Efter olika utflykter i Madrid öppnar de Circus Vaudeville. De kastar knivar, står på händer, går på lina och jonglerar. Succén är given.

Då råkar en liten gnista från en osläckt cigarill starta en brand och plötsligt finns det inget kvar av cirkusen. Men lugn, bara lugn, allt ordnar sig till det bästa.

Fortsättning följer...

Lotta Skoglund

FAKTA/Natur & Kultur

Fyrtiotalisternas intåg i pensionsåldern har öppnat en helt ny marknad. Plötsligt kommer det filmer, teaterpjäser, tidningar, resor och böcker, som vänder sig till denna högljudda, månghövdade grupp. Men det är inte så lätt att från en dag till en annan stå med en vit almanacka.

En bok om pengar, hälsa, senaste forskningsrönen och intervjuer med en rad människor som berättar hur de handskas med sin nya livssituation.

Jag träffade...

...Göran Rosenberg i Go´kväll som berättade att hans Augustprisbelönade bok "Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz" sålts i sammanlagt 130.000 exemplar.

Jonas Axelsson...

... var en mycket framgångsrik litterär chef på Bonniers när han plötsligt hoppade av. Nu har han startat en egen agentur, ägd av honom själv och Natur & Kultur.

Av: 

Ingalill Mosander

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Ingalill Mosander