Slutstriden har börjat

KOLUMNISTER

Mikael Dambergs spektakulära inlägg på Facebook betyder två saker.

Slutstriden har börjat.

Och Damberg vill vara med och slåss.

Om drygt en månad, fredag 25 mars, väljer Socialdemokraterna sin nya ordförande.

Under vanliga förhållanden skulle det redan vara klappat och klart. Men valet av Sahlins efterträdare följer inte gamla mönster.

I går meddelade riksdagsledamoten Mikael Damberg på Facebook att han ”verkligen” vill vara med och ta ansvar för Socialdemokraterna i framtiden. Vilken roll han ska spela anser han, blygsamt nog, att andra får avgöra.

Det betyder två saker. Slutstriden av den stundtals obegripliga kampen om partiledarjobbet har börjat.

Och Damberg tackar ja – om han får frågan av valberedningen.

För närvarande består startfältet av fyra personer.

I grupp ett finns de som tidigare har suttit i regeringen, förre näringsministern Thomas Östros och förre biträdande finansministern Sven-Erik Österberg.

Av dem har Östros de största chanserna. Österberg anses vara lite för blek och sakna den nödvändiga internationella erfarenheten.

Grupp två består förutom av Mikael Damberg också av Tomas Eneroth, vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott. De har inte, till skillnad från Östros och Österberg, suttit i regeringen men har tunga partiuppdrag.

Av dessa två anses Eneroth vara lågoddsaren. Han har suttit åtta år längre i riksdagen än Damberg och beskrivs som duktig, kunnig och effektiv.

Men Mikael Damberg är både ordförande i ett stort partidistrikt och sitter i den yttersta partitoppen, det verkställande utskottet. Dessutom är han lite yngre. Det kan sammantaget ha betydelse.

Avgörandets minut i striden om vem som blir ny S-ledare närmar sig med stormsteg. Två, absolut högst tre, veckor återstår innan valberedningen måste lägga fram sitt förslag.

Sedan ska det läggas ytterligare pussel med posterna som partisekreterare, ekonomisk talesman och gruppledare i riksdagen.

Mikael Dambergs Facebookinlägg blev signalen. Slutstriden har börjat. Och vem som går segrande ur den är ännu så länge ytterst ovisst.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM