Guantánamo hör inte hemma i en demokrati

Foto: Rättegången mot Bradley Manning kommer troligen att äga rum i sommar och bli helt stängd för alla utomstående. Samtidigt höjs röster runt om i världen mot USA:s hantering av fallet Manning.
KOLUMNISTER

Den amerikanska armésoldaten Bradley Manning kan vara en hjälte.

Eller en förrädare.

Åsikterna går isär.

Långfredagen kan vara den dag på året då vi bör reflektera över hjältar och förrädare.

Det var då Jesus spikades upp på korset. Av vissa uppfattad som en hjälte, en man på folkets sida mot övermakten. Av andra, som de romerska kolonisatörerna, ansedd som en uppviglare som inte förtjänade att leva längre.

Bradley Manning riskerar inte att bli avrättad. Trots att han enligt de amerikanska åklagarna ”hjälpt fienden” och därmed på rent formella grunder skulle kunna dömas till döden. Men det kommer åklagarna inte att kräva. Säger de.
 

Vi börjar 2007. Då tog Manning värvning i den amerikanska armén och utbildades till underrättelsanalytiker. Två år senare skickades han till Irak.

Bara fyra månader senare började Wikileaks publicera topphemliga amerikanska uppgifter i alla möjliga känsliga ämnen, bland annat om en helikopterattack i Irak.

I maj förra året greps Manning, anklagad för att ha läckt en kvarts miljon hemliga dokument till Wikileaks. Han placerades på marinbasen Quantico i Virginia.

Och det är egentligen här historien om Manning tar sin början. I alla fall den politiskt intressanta delen.

I valrörelsen 2008 lovade Barack Obama att USA av moraliska skäl skulle avstå från att tortera. När han installerades som president lovade han också att stänga Guantánamobasen inom ett år.

De som ser Bradley Manning som en hjälte tycker att Obama svikit sina löften. De anser att Manning utsätts för tortyr ”utan beröring”.

Manning har nu suttit isolerad i nio månader och kontrolleras var femte minut av vakter. En timme om dagen får han lämna den pyttelilla, fönsterlösa cellen.
 

Tidigare fick han sova i boxershorts, men för någon månad sedan skämtade han med vakterna om att han kunde strypa sig med hjälp av midjeresåren.

Efter det fick han sova naken och dessutom ställa upp sig för inspektion i korridoren utan en tråd på kroppen varje morgon. Nu uppger hans advokat att han fått en ”skyddsrock” att sova i.

Manning, som ser dåligt, har också blivit av med sina glasögon och påstår själv att han är i det närmaste blind.

Hjälte eller förrädare? Hans tillskyndare, exempelvis på sajten ”FreeBradleyManning” har sitt svar. Andra har det rakt motsatta. Därför sitter han inspärrad under former som inte anstår en demokrati.

Veckans citat

”En människa kan göra skillnad och alla borde försöka göra det”

Förre amerikanske presidenten John F Kennedy

”Den nyttigaste läxa livet har lärt mig är att idioterna många gånger har rätt”

Förre brittiske premiär- ministern Winston Churchill

ARTIKELN HANDLAR OM